Business Hi-Tech

Cum funcţionează algoritmul Facebook de recunoaştere a feţelor

Cum funcţionează algoritmul Facebook de recunoaştere a...

Autor: Octavian Calei

19.03.2014, 16:18 1101

Facebook a creat un algoritm care poate recunoaşte o faţă din mulţime cu o acurateţe de peste 97%, potrivit creatorilor tehnologiei, citaţi de Daily Mail.

Tehnologia, numită DeepFace, a fost dezvoltată de un startup din Israel, face.com, achiziţionat de Facebook anul trecut.

Departamentul de inteligenţă artificială al Facebook a descoperit o modalitate de a construi un model 3D al feţei dintr-o fotografie. Programul foloseşte o vastă bază de date care conţine peste 4.000 de identităţi pentru a le compara cu cea aflată în test.

Programul a atins o acurateţe de 97,25% testând 13.000 de imagini cu feţe colectate de pe Internet.

Facebook ar putea folosit tehnologia pentru a identifica toţi prietenii unui utilizator din fotografiile postate pe reţeaua de socializare, potrivit lui Christopher Kanan de la California Institute of Technology.

Facebook a decis să activeze funcţia de recunoaştere facială pentru toţi utilizatorii, fără a oferi o notificare prealabilă sau opţiunea de a refuza acest serviciu. Cei care nu vor să aibă indexate toate pozele în care apar pot dezactiva această funcţie accesând secţiunea Privacy Settings a contului Facebook, de unde se dezactivează opţiunea „Suggest photos of me to friends".

Deocamdata, noul program este considerat a fi doar un proiect de cercetare şi nu îi va afecta pe utilizatorii de Facebook.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO