Business Hi-Tech

Date IDC: 2023 a fost cel mai slab an pentru vânzările de smartphone-uri din ultimul deceniu. Samsung a pierdut în faţa Apple titlul de „rege” al smartphone-urilor, după o scădere a vânzărilor de 11% în trim. 4 din 2023. Revenirea Huawei

Date IDC: 2023 a fost cel mai slab an pentru vânzările...

Autor: Adrian Seceleanu

16.01.2024, 18:40 87

„Ultima dată când o companie care nu se numeşte Samsung a fost pe primul loc pe piaţa smartphone-urilor a fost în 2010”, aşa sună începutul comunicatului de presă al companiei de analiză IDC prin care a fost anunţată ceea ce companiai consideră o supriză pe piaţa smartphone-urilor din 2023: Apple a trecut pe primul loc cu aproape 235 de milioane de unităţi livrate.

Performanţa Apple vine într-un context în care livrările globale de smartphone-uri au scăzut cu 3,2% la 1,17 miliarde de unităţi în 2023. Acesta este cel mai scăzut număr de smartphone-uri vândute în ultimul deceniu, conform IDC, care pune evoluţia pe seama provocărilor din economie. Totuşi în a doua parte a anului piaţa a început să crească, ceea ce oferă speranţe pentru un 2024 mai bun, conform IDC.

"Deşi am văzut o creştere puternică din partea jucătorilor Android care sunt prezenţi şi pe segmentele inferioare ale pieţei, cum ar fi Transsion şi Xiaomi, cel mai mare câştigător este clar Apple", a spus Nabila Popal, director de cercetare în cadrul echipei IDC Worldwide Tracker. "Nu doar că Apple este singurul jucător din Top 3 care arată o creştere la nivelul anului, dar deţine şi locul 1 la nivel de an pentru prima dată. Toate acestea în ciuda confruntării cu provocări de reglementare crescute şi cu o concurenţă reînnoită din partea Huawei în China, cea mai mare piaţă a sa. Succesul şi rezilienţa continuă a Apple se datorează în mare parte tendinţei crescânde de achiziţie a dispozitivelor premium, care acum reprezintă peste 20% din piaţă, creştere alimentată de oferte agresive de trade-in şi de planuri de finanţare fără dobândă."

"Schimbarea generală în clasament în partea de sus a pieţei subliniază intensitatea concurenţei în cadrul pieţei smartphone-urilor", a spus Ryan Reith, vicepreşedinte de grup cu IDC Worldwide Mobility şi Consumer Device Trackers. "Apple a jucat cu siguranţă un rol în scăderea Samsung, dar şi spaţiul Android se diversifică în sine. Huawei a revenit şi face progrese rapide în China, branduri precum OnePlus, Honor, Google şi altele lansează dispozitive foarte competitive în gama de preţuri inferioară a segmentului high-end. Iar telefoanele pliabile şi discuţiile crescute în jurul capacităţilor AI pe smartphone câştigă teren. În general, spaţiul smartphone-urilor se îndreaptă către o perioadă foarte interesantă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO