Business Hi-Tech

Deloitte: România, pe locul doi în topul celor mai dinamice firme de IT din regiune

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

02.11.2015, 00:04 251

Cu zece companii de tehnologie care au înregistrat în ultimii patru ani unele dintre cele mai mari rate de creştere ale cifrei de afa­ceri din întreaga regiune, România a urcat pe locul doi în topul celor mai dina­mice companii de profil realizat de com­pania de consultanţă Deloitte, apropiin­du-se pentru prima oară de Polonia.

Cu o creştere de 998% a afacerilor, compania ZebraPay din Bucureşti ocupă locul 6 în clasamentul regional, cea mai bună poziţie ocupată de o entitate românească prezentă în top. Aflată pentru al doilea an consecutiv în clasament, compania ITNT din Sibiu, lider local în categoria Fast 50 în 2014, şi-a continuat creşterea, cu 933% (faţă de o creştere de 1.433% înregistrată în anul anterior). Insoft Development & Con­sulting se numără, de asemenea, printre cele mai bine plasate firme ale ediţiei din acest an, întrucât este prezentă în două categorii: locul I la categoria Big 5 şi poziţia 15 la categoria Fast 50, nou-intrată în clasament, cu o creştere de 577%.

„România s-a distanţat de celelalte ţări din Balcani“, a comentat Ahmed Hassan, country managing partner la Deloitte România, menţionând că sectorul de tehnologie s-a dezvoltat puternic, spre deosebire de alte sectoare ale economiei.

„Important este că lucrurile merg înainte în ciuda a ceea ce se întâmplă pe agenda politică. În energie şi alte câteva industrii investitorii au plecat aşteptând ca lucrurile să se stabilizeze înainte de a se întoarce cu investiţii mari“, a adăugat el.

Compania plasată pe primul loc în topul Deloitte este Simplity, un furnizor de servicii tehnice şi de consultanţă din Cehia, care a înregistrat o creştere de 1.971% a afacerilor, iar pe locul doi este SkyCash din Polonia, o companie care a dezvoltat un sistem de plăţi mobile.

În clasamentul din acest an sunt prezente companii din nouă ţări: Polonia (12 companii), România (10 companii), Croaţia (8 companii), Cehia şi Slovacia (câte 5 companii fiecare), Ungaria (4 companii), Bulgaria, Lituania şi Serbia (câte 2 companii). Dintre cele 50 de companii, 38 sunt prezente pentru prima oară, 3 au urcat în clasament, iar 8 au coborât. Topul este, şi de data aceasta, dominat de firmele de software (29), urmate de companiile de media (14), cele de hardware (4) şi cele de telecomunicaţii (3).

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa întrunească următoarele condiţii să aibă venituri anuale de cel puţin 50.000 euro în fiecare an, între 2011 şi 2014; să aibă sediul într-o ţară din Europa Centrală; să dezvolte sau să producă tehnologii patentate, sau să facă investiţii substanţiale ”n cercetare şi dezvoltare; să aibă o structură de acţionariat care exclude subsidiare deţinute majoritar de entităţi strategice.

Topul este realizat din rândul companiilor care se înscriu în cadrul „competiţiei“ şi nu ia în calcul întreg numărul de companii care ar îndeplini criteriile menţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO