Business Hi-Tech

Detector de minciuni in ochelarii de soare

22.01.2004, 00:00 27

O companie americana a realizat primul detector de minciuni ascuns in spatele unor ochelari de soare, care probabil vor fi purtati de membrii echipelor de securitate de pe aeroporturi sau chiar de anchetatori. Sistemul foloseste o aplicatie software dezvoltata de compania israeliana Nemesyco si a fost prezentat la foarte seriosul salonl CES de la Las Vegas de producatorul american de echipament IT V Entertainment.
Gadget-ul analizeaza vocea celui interogat, stabilind daca este vorba de o afirmatie "adevarata", "falsa" sau "probabila". Sistemul utilizeaza algoritmi matematici pentru a stabili daca inflexiunile vocii se datoreaza accentului, sau unei stari emotionale deosebite. Sunt luati in calcul 18 indicatori ai vocii, care sunt analizati in timp real. Testele de laborator au aratat ca sistemul a fost corect in proportie de 96%. In cazul utilizarii de catre politie, pe criminali reali, rezultatele au fost bune in 89% din cazuri, adica peste media de 83% stabilita pentru detectoarele de minciuni clasice.
"Este o tehnologie diferita fata de poligraf, care masoara tensiunea, bataile inimii si ia in calcul mai multi factori diferiti", a explicat seful V Entertainment. "Noi nu analizam decat tensiunile din vocea celui interogat", a spus el.
Realizatorii acestui gadget spera ca el va fi apreciat de responsabilii cu securitatea de pe aeroporturi, care vor putea analiza astfel intentiile calatorilor. Astfel, un ghiseu la care pasagerul va fi intrebat pur si simplu "vrei sa deturnezi avionul?" nu mai pare o simpla fictiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO