Business Hi-Tech

Deutsche Telekom vede în sfârşit rezultate “încurajatoare” din România: profitul operaţional a crescut cu 8,3% la 78 mil. euro

Deutsche Telekom vede în sfârşit rezultate “încurajatoare” din România: profitul operaţional a crescut cu 8,3% la 78 mil. euro

Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom

Autor: Adrian Seceleanu

08.11.2012, 13:14 1668

Gigantul german Deutsche Telekom a obţinut un profit operaţional (EBITDA) peste aşteptări la divizia sa europeană pe fondul câştigurilor în creştere din România şi Olanda, potrivit datelor financiare pe trimestrul trei ale companiei, citate de Bloomberg.

Deutsche Telekom este prezent în România prin intermediul grupului elen OTE, care controlează companiile Cosmote şi Romtelecom - doi dintre cei mai mari jucători de pe piaţă.
Divizia europeană a Deutsche Telekom a obţinut un profit operaţional de 1,33 mld. euro, faţă de o estimare de 1,26 mld. euro, şi venituri totale de 3,6 mld. euro, conform datelor Bloomberg.

Veniturile diviziei eu scăzut cu 5,6% faţă de anul precedent, în timp ce EBITDA a scăzut mai încet, cu 4,3%.
În trimestrul trei, operaţiunile din România au generat pentru Deutsche Telekom venituri de 260 mil. euro - în scădere cu 3% şi un profit operaţional de 78 mil. euro, în creştere cu 8,3%.

"România a înregistrat o performanţă încurajatoare, cu un profit operaţional ajustat (EBITDA) în creştere cu 8,3%)", au comentat oficialii Deutsche Telekom.

Rezultatele Romtelecom şi Cosmote în trimestrul al treilea

La finele lunii septembrie Romtelecom avea 2,443 milioane de linii de telefonie fixă - în scădere cu 3,2% şi 1,114 milioane de clienţi pentru serviciile de internet fix - în creştere cu aproape 6%, conform datelor Deutsche Telekom.

"Pe telefonie fixă contextul economic dificil din Grecia şi România - în particular, care a mărit presiunea concurenţială, a provocat o scădere a numărului de clienţi pentru serviciile de telefonie fixă", notează DT.
În ce priveşte evoluţiile de pe piaţa de internet fix, germanii notează că România şi Grecia au obţinut cele mai mari creşteri absolute ale numărului de clienţi, în special pentru serviciile furnizate prin tehnologia DSL (prin linii de cupru).
Cosmote a închis trimestrul trei cu 6,470 milioane de clienţi, în scădere cu 1,1%.

Grupul Deutsche Telekom notează în raportul financiar că o altă tendinţă încurajatoare manifestată şi în România este creşterea numărului de clienţi business pentru serviciile de comunicaţii mobile. "(…) o jumătate din creştere a fost generată de clienţii de business. Numărul clienţilor din mediul de business a crescut în special în România, Cehia, Bulgaria şi Polonia".

Grupul elen OTE va anunţa vineri rezultatele financiare şi va oferi detalii despre evoluţiile din România.
Operaţiunile din România ale grupului OTE sunt conduse de Stefanos Theocharopoulos. El este CEO al Cosmote din anul 2008, iar din iulie 2011 este şi CEO al Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO