Business Hi-Tech

Digitalizarea actelor de stare civilă: 9 milioane de acte - 0,75 mil. euro în Moldova, 75 milioane de acte - 33 milioane de euro în România

Digitalizarea actelor de stare civilă: 9 milioane de...

Autor: Adrian Dumitrache

18.09.2014, 00:00 627

Integratorul IT Sistec Bucureşti, împreună cu alţi doi parteneri, va digitaliza 9 milioane de acte de stare civilă din Republica Moldova emise după 1944, valoarea contractului, câştigat în iulie în urma unei licitaţii, ridicându-se la 750.000 de dolari în următorii doi ani. În România un proiect similar, care presupune digitalizarea a 75 de milioane de acte, are un cost de 33 mil. euro.

"Sistec, împreună cu două companii partenere de pe piaţa locală, au câştigat la finalul lunii iulie o licitaţie ce presupune digitizarea fondului de arhivă a actelor de stare civilă din Republica Moldova. Astfel, compania va digitiza nouă milioane de pagini, ce reprezintă acte de stare civilă din perioada sovietică şi contemporană", se arată într-un comunicat al companiei, deţinută de omul de afaceri Octavian Radu.

Procesul de digitizare a început în urmă cu mai bine de un an, când o companie din Estonia a câştigat licitaţia pentru trecerea în format digital a 4 milioane de acte de stare civilă emise înainte de 1944.

Arhiva Serviciului de Stare Civilă din Republica Moldova cuprinde 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start.

"În momentul de faţă, Sistec, alături de ceilalţi doi parteneri români, vor digitiza nouă milioane de acte din Republica Moldova, ce includ certificatul de naştere, de căsătorie, divorţ şi deces. Majoritatea documentelor sunt scrise cu caractere chirilice şi pot fi accesate pe portalul guvernamental servicii.gov.md, prin folosirea semnăturii mobile sau a celei digitale. Actele pot fi plătite prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay", se spune în comunicat.

Digitizarea arhivei actelor de stare civilă presupune scanarea, introducerea metadatelor, verificarea calităţii informaţiilor preluate şi, în final, transferul acestora în MCloud, platforma de cloud computing a Republicii Moldova.

În România, licitaţia pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă a fost lansată în august 2013. În valoare de aproximativ 150 milioane de lei, contractul a fost atribuit, dar nu a fost semnat.

Furnizorul sistemului va UTI Grup, după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) privind rezultatul evaluării ofertelor depuse la licitaţie.

În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente.

Sistec este integrator IT care şi-a început activitatea în anul 1994.

Cu peste 160 de salariaţi, societatea are sediul central în Bucureşti şi un centru regional în Cluj şi furnizează soluţii şi servicii IT pentru afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO