Business Hi-Tech

Dupa achizitia Astral, UPC vede in Internet sursa cresterilor viitoare

10.10.2005, 18:40 36

Achizitia operatorului de comunicatii Astral de catre UPC a intrat in faza finala, dupa ce Consiliul Concurentei si-a dat avizul asupra tranzactiei. "Vom incheia afacerea in circa zece zile", a declarat Ziarului Financiar Richard Anderson, directorul general al UPC Romania.

Potrivit acestuia, in acest termen, UPC va face platile catre actionarii Astral Telecom. Semnarea contractului s-a facut in luna iulie, anul curent, iar valoarea stipulata este de 417 milioane de dolari (346 milioane de euro), incluzand datorii. Astfel, noul jucator de pe piata comunicatiilor va avea circa 30% dintre utilizatorii de CATV si va urca pe primul loc pe piata de profil, surclasand grupul RCS&RDS, care are o cota de piata de 25%. UPC estimeaza ca un important concurent va fi si RomTelecom.

"Deocamdata vom avea doua companii diferite, iar dupa aceea vom fuziona", explica Anderson.

El spune ca incorporarea Astral va avea loc in 18 luni pana la doi ani. Faza urmatoare implica un cobranding, cel mai probabil sub denumirea UPC Astral, pentru ca, in final, numele companiei sa fie UPC. Anderson a ales o echipa formata din cinci membri ai staff-ului UPC Romania, care va coordona fuziunea celor doua entitati. Totodata, conducerea noii companii va fi formata din manageri de la cele doua firme.

UPC va investi circa 100 de milioane de euro in urmatorii trei ani in retele, echipamente si servicii, spune Anderson.

"Primul an va fi moderat din punctul de vedere al cresterii, cel mai probabil vom stagna. Dupa aceea, ne bazam pe o majorare anuala de 15- 20% a venitului mediu pe cap de abonat", a continuat acesta. Romania are, in prezent, cel mai mic venit pe cap de utilizator pe piata din domeniu (6 euro pe luna).

Anderson spune ca nu se asteapta la o majorare a cotei de piata ci, mai degraba, la o crestere a cererii pentru noile servicii din partea abonatilor deja existenti. UPC se asteapta la o cifra de afaceri de 110-120 milioane de euro, pentru ambele companii, in 2005.

"Nu se va vedea o schimbare imediata. Ne trebuie timp ca sa ne implementam strategia. Cresterea va veni din serviciile de date. Acum doar 4-5% dintre gospodariile din Romania au Internet", spune reprezentantul UPC. Pe de alta parte, precizeaza acesta, in Austria procentajul este de 60%, iar in Ungaria de 20%.

Inainte de achizitionarea Astral, UPC a avut discutii cu RCS&RDS pentru o eventuala tranzactie, insa nu toti actionarii companiei romanesti au fost de acord cu preluarea, declara Anderson.

Anul acesta, americanii de la UPC au intrat si pe piata televiziunii prin satelit (DTH), prin achizitia a 50% din actiunile companiei romanesti Focus Sat, urmarind o diversificare a serviciilor.

Oficialul UPC se declara multumit de dimensiunea bazei de clienti actuale si, prin urmare, compania nu va incerca sa achizitioneze alte entitati. "Ne-am uitat si la alte piete, printre care si cea din Bulgaria, insa nu am gasit o ocazie potrivita", a conchis acesta.

UPC este bratul european al grupului american Liberty Global, al treilea mare operator de cablu din lume. Grupul are la nivel mondial venituri anuale de cinci miliarde de dolari si deserveste 23 de milioane de gospodarii pe servicii de cablu, date si telefonie. In Romania, UPC avea la sfarsitul lui 2004 circa 390.000 de abonati.

Astral Telecom, inainte de tranzactie, era o companie detinuta de investitori romani si fonduri de investitii straine. Compania are o cota de piata de 20% si o cifra de afaceri anuala de 63 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO