Business Hi-Tech

Euroweb ar putea pune bazele consolidarii Turk Telekom in regiune

31.05.2010, 23:05 39

Furnizorul de servicii de telecomunicatii pentru segmentul debusiness Euroweb Romania ar putea fi considerat de noul actionarTurk Telekom un pilon de pornire pentru consolidarea pe piatalocala, a spus Laurentiu Stan, directorul general al companiei, incadrul primului interviu acordat in urma tranzactiei. Controlatindirect prin intermediul Oger Telecom de Saudi Oger, care a vandutanul trecut Telemobil (Zapp) catre Cosmote, Turk Telekom aachizitionat pentru 221 mil. euro divizia International WholesaleBusiness a Invitel, cel mai important furnizor de servicii detelefonie fixa din Ungaria si posesorul celei mai extinseinfrastructuri alternative din sud-estul Europei, care include siEuroweb Romania.

"Scenariul unor achizitii suplimentare pe piata locala esteplauzibil, in contextul in care cresterea businessului este dificilde obtinut, iar pe piata exista mai multe companii interesante",explica Laurentiu Stan. In plus, pozitionarea geografica a Romanieipoate reprezenta pentru operatorul turc o oportunitate de a intregiun inel de comunicatii care in acest moment functioneaza dinspreEuropa Centrala inspre Orientul Mijlociu si care, alaturi deinfrastructura Saudi Oger, va putea fi extins inspre tarilecentral-europene, dupa cum crede seful Euroweb Romania.

Posibilitatea unei noi tranzactii pe piata locala este sustinutasi de strategia anterioara a Turk Telekom de a cheltui pana la 800de milioane de euro (un miliard de dolari) pentru achizitionareamai multor companii din Europa de Est, cu precadere din Romania siBulgaria, dupa cum spunea anul trecut Hakam Kanafani, directorul dedezvoltare al Oger Telecom.

Deocamdata insa, nu s-a cristalizat nimic cu privire lastrategia pentru urmatoarea perioada a Euroweb Romania, primadiscutie in acest sens urmand sa aiba loc in aceasta saptamana laBudapesta, cu Paul Doany, directorul executiv al Turk Telekom. Unadintre directii ar putea fi extinderea activitatii si in segmentulcompaniilor mici si mijlocii si chiar in zona rezidentiala, desi oastfel de strategie nu numai ca ar presupune o investitie ininfrastructura mult mai mare decat cea de 1,6 mil. euro planificatapentru acest an, din care jumatate a fost deja realizata, ci si oserie de costuri suplimentare si o reorganizare a structuriicompaniei.

Euroweb Romania a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 42de milioane de lei (10 milioane de euro), in scadere cu 5,6% fatade anul precedent, cand a depasit 44,5 mil. lei (12 mil. euro). Inschimb, profitul operational a crescut cu patru procente, de la 9,5mil. lei (2,5 mil. euro) in 2008 la 9,9 mil. lei (2,3 mil. euro)anul trecut, potrivit datelor companiei. "Pentru 2010, speram larezultate financiare similare celor din 2009, desi este foarteposibil sa nu atingem aceasta tinta", spune Laurentiu Stan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO