Business Hi-Tech

Evolutia Linux arata ca exista un loc pentru fiecare

Evolutia Linux arata ca exista un loc pentru fiecare

Ubuntu detine una dintre cele mai prietenoase interfete pentru utilizatori

08.10.2007, 02:28 159

Linux ruleaza, in prezent, pe serverele Google care administreaza milioane de cautari pe internet in fiecare zi. De asemenea, platforma Linux este prezenta si pe recorderul video digital TiVo, pe telefoanele mobile Motorola din seria Razr, dar si pe alte dispozitive electronice.
Dar de ce ar dori cineva sa foloseasca Linux, un sistem de operare open-source (care permite editarea codului sursa), pentru a rula pe un PC?
"Pentru o multime de utilizatori Linux este un principiu de viata - ideea de libertate", a declarat Jim Zemlin, director executiv al Fundatiei Linux.
"Acestia nu doresc sa fie legati de Microsoft sau Apple. Vor sa aleaga. Pentru unii dintre ei este o cauza mareata", a precizat el.
Dar acesta nu este singurul motiv pentru care consumatorii aleg Linux. Un factor important este pretul - Linux este gratuit sau, in orice caz, disponibil la preturi mult mai mici decat versiunile sistemelor de operare lansate in ultimii ani de Microsoft sau Apple.
Spre deosebire de Windows (Microsoft) si OS X (Apple), Linux nu este detinut, actualizat si controlat de o singura companie.
Deoarece codul sursa din spatele Linux este de tip open source, miile de dezvoltatori care lucreaza la diverse versiuni ale sistemului de operare au drept, unii ar spune responsabilitatea, de a folosi munca celorlalti, intr-o continua cautare de noi imbunatatiri.
Dar Linux a avut dintotdeauna reputatia ca fiind greu de instalat si folosit. Majoritatea programelor populare destinate platformelor Windows si Macintosh nu sunt compatibile cu sistemul de operare Linux. Dar aceste motive incep sa dispara, ducand la o usoara crestere a numarului de utilizatori de Linux.
Marii producatori de PC-uri au evitat pana recent Linux. In prezent, Dell vinde deja doua modele de PC-uri desktop (pentru birou) care includ versiuni ale sistemului de operare Linux, la un pret de 549 de dolari si respectiv 870 de dolari, inclusiv monitor, precum si un notebook pentru 774 de dolari. In plus, Hewlett-Packard (HP) ofera sisteme Linux pentru clientii corporatisti, in timp ce producatorul chinez de PC-uri Lenovo vinde deja computere preinstalate cu Linux in China si a anuntat oferte similare si pentru Statele Unite.
Modelele Dell sunt echipate cu versiunea Ubuntu de Linux, ceea ce a dus la un pret pentru utilizatorul final cu pana la 80 de dolari mai putin decat un sistem care vine preinstalat cu Windows Vista Home Premium si mai ieftin cu 50 de dolari decat modelul care include o editie a Vista Basic. Reducerile sunt motivate prin faptul ca Dell nu este nevoita sa plateasca pentru licentierea sistemului de operare.
Versiunea Ubuntu este privita de fanii Linux drept una dintre cele mai prietenoase distributii Linux, astfel incat experienta utilizatorului este similara cu experienta primita in cazul folosirii unui sistem Dell echipat cu Windows.
Spre deosebire de alte distributii Linux, Ubuntu vine echipat cu o serie de aplicatii gratuite, printre care si OpenOffice, o alternativa a suitei de aplicatii Microsoft Office, care ofera o gama completa de editoare de texte, tabele, baze de date si aplicatii de prezentare. In plus, Ubuntu ofera suita de aplicatii Mozilla pentru navigare pe internet si servere de mesagerie electronica, o aplicatie de editare si administrare a fotografiilor, precum si un player multimedia. Dar multumita miilor de programatori care dezvolta coduri open source, exista si alte sute de aplicatii gratuite.
In plus, nu este nevoie sa cumperi un PC Dell pentru a incerca o versiune a sistemului de operare Linux. Poti comanda un CD gratuit sau descarca o copie Ubuntu de pe ubuntu.com. CD-ul Ubuntu poate fi folosit pentru a instala Linux pe hard discul unui PC. De asemenea, exista posibilitatea de a rula Ubuntu direct de pe CD pentru un scurt "test-drive" pe un PC care foloseste Windows sau un Mac din generatia Intel, fara a fi nevoie sa instalezi sau sterge niciun fisier. Rularea Ubuntu direct de pe CD presupune o viteza de lucru mai mica decat in cazul instalarii sistemului de operare, dar ofera toate functiile acestuia, asadar reprezinta o modalitate eficienta de a testa modul in care functioneaza Ubuntu.
Una dintre principalele provocari cu care se confrunta un utilizator Linux este cautarea de playere media compatibie cu fisierele de muzica si DVD-urile criptate. Ubuntu include un player video, dar acesta nu este configurat pentru a permite rularea de DVD-uri protejate. Astfel, pentru a rula un film, utilizatorul este nevoit sa instaleze codecurile.
O alta problema pe care o poate intalni un utilizator de Linux este ca iTunes, melodiile in formatul digital conceput de Apple nu pot fi rulate, fiind nevoie de un player media precum Banshee, care iti permite sa sincronizezi unele fisiere de muzica neprotejata de pe un sistem Linux catre un iPod sau alte dispozitive de redare a melodiilor in format MP3. Linus Torvalds, creatorul Linux, a recunoscut ca "exista unele puncte negre, dar acestea tind sa fie tot mai rare, iar cea mai mare problema a sistemului de operare Linux este, practic, lipsa programelor preinstalate si gata pentru a le utiliza".
Avand in vedere dificultatile de a rula un fisier multimedia sau jocuri, Linux este cea mai buna alegere pentru utilizatorii pasionati si pentru cei cu nevoi primare care nu vor folosi nimic altceva decat varianta de baza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO