Business Hi-Tech

Exclusiv online: Cum s-a vazut prima zi a CeBIT, cel mai mare targ de tehnologie din Europa

05.03.2010, 00:00 25

Marile companii au acaparat atentia vizitatorilor in detrimentulcelor mici la CeBIT, cel mai mare targ de tehnologie din Europa cese tine in fiecare an la Hanovra. Standurile de zeci de metri aleMicrosoft, Deutsche Telekom sau SAP, care au prezentat interactivdiferite aplicatii si produse, au atras cel mai numeros public.Spre exemplu, Microsoft, cel mai mare producator de software dinlume, a organizat prezentari cu ecrane uriase a noii platformeWindows Phone 7.

CeBIT se desfasoara in perioada 2-6 martie la Hanovra. Deasemenea, una dintre cele mai mari atractii a fost masina conectatala internet care citeste e-mail-urile, prezentata de DeutscheTelekom impreuna cu Continental. Vizitatorii stateau la coziintregi pentru a vedea masina, un Volkswagen, si pentru a o sitesta.

La standurilor micilor companii, precum cele romanesti sau alealtor state din Europa Centrala, lumea nu s-a imbulzit. "Am avutpana acum doar doi vizitatori, dar sunt optimista. Am mai venitaici si stiu ca in prima zi nu prea vine lumea", a declarat pentruZF Daniela Enghel, sales manager la Veda Consulting, companieromaneasca prezenta la CeBIT. Potrivit organizatorilor, marilecompanii au cheltuit si un milion de euro pentru a-si organizastandurile. Un stand de 9 metri patrati, a costat aproape 12.000 deeuro la CeBIT in acest an.

O alta atractie au fost sectiunea gadgeturilor, unde e-readerelesi televizoarele 3D au fost marile vedete.

Cel mai mare targ IT din Europa se desfasoara intr-un spatiuimens la 20 de minute de mers cu masina din centrul Hanovrei, in 20de hale. Pentru a ajunge dintr-un capat al altuia al targuluitrebuie sa mergi cu autobuzul aproape 10 minute.

Potrivit organizatorilor, intr-o singura zi a targului, potiparcurge pana la cinci kilometri sau mai mult. Peste 4.100 deexpozanti din 70 de tari au venit in acest an la Hanovra. Criza aafectat insa numarul participantilor, anul acesta fiind asteptati300.000 de vizitatori, cu 100.000 mai putini decat anul trecut. "Inanii trecuti, pur si simplu nu puteai sa stai in spatiile dintrestanduri. Numarul vizitatorilor a scazut insa de la an la an", adeclarat pentru ZF Brock McCormack de la biroul de presa al CeBIT.El a adaugat ca numarul maxim de vizitatori a fost atins in 2001,cand au fost 800.000 de vizitatori.

De asemenea, intr-o hala separata au fost organizate conferintecu reprezentanti ai companiilor prezente la evenimentul de laHanovra. Printre marile personalitati s-a numarat Cesar Alierta,CEO al Telefonica, numarul doi pe piata europeana de telefoniemobila, sau Jon Iwata, vicepresedinte in cadrul IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO