Business Hi-Tech

Exclusiv online: Presa greaca scrie ca la Atena se discuta o fuziune intre OTE si Cosmote, cu “binecuvantarea” Deutsche Telekom. Care e situatia in Romania?

29.03.2010, 23:40 184

Dupa 11 ani in care au mers pe drumuri separate, companiile OTEsi Cosmote - cei mai mari jucatori de pe piata de telefonie fixa simobila din Grecia, ar putea fuziona intr-o singura companie, scriepublicatia elena "Kathimerini" ("Cotidianul" - in limba romana),care isi bazeaza articolul pe declaratii ale unor surse apropiatecelor doi operatori. Ideea unei fuziuni intre OTE si Cosmote nu aremulti adepti in Grecia, insa proiectul unei singure companii pare afi pe placul nemtilor de la Deutsche Telekom, adaugaKathimerini.

Grupul elen OTE este actionarul principal al companiei localeRomtelecom in timp ce Cosmote controleaza in Romania numarul treipe piata locala de telefonie mobila si companiile Germanos siTelemobil (Zapp). Anul trecut companiile controlate de OTE siCosmote in Romania au avut venituri mai mari de 1,1 mld. euro.

Grupul OTE a avut anul trecut venituri totale de 5,9 milarde deeuro (suma incluzand si veniturile generate de Cosmote si deoperatiunile internationale). In Grecia, OTE a avut in 2009venituri de 2,4 mld. euro, iar Cosmote de 1,9 mld. euro.

Proiectul unei fuziuni intre OTE si Cosmote vine, cel putin inGermania, intr-un climat favorabil, dupa ce Deutsche Telekom afacut in ultimii ani mai multi pasi in vederea unificariioperatiunilor de telefonie fixa si mobila, scrie Kathimerini.

"Ratiunea din spatele ideii este simpla: chiar si pietele detelefonie mobila se maturizeaza iar in conditiile in careconsumatorii cheltuie mai putin pe comunicatii marile companiitelecom cauta sa-si diminueze costurile si sa ofere servicii maibune". Combinarea operatiunilor si o economie de 6 miliarde de eurola cheltuieli se numara de altfel printre principalele obiectiveenuntate de managerii Deutsche Telekom pentru perioada2010-2012.

In ceea ce priveste "fuziunea" dintre grupurile elene OTE siCosmote singurele motive care au dus la blocarea unei asemeneaactiuni in anul 2008 a fost teama ca ar putea aparea probleme dereglementare dar si diferentele dintre cele doua organizatii.

Publicatia elena nu citeaza niciun oficial din partea OTE,Cosmote sau Deutsche Telekom pentru a-si sustine teoria privinddiscutiile de fuziune intre cele doua companii.

La intalnirea cu investitorii sustinuta recent de DeutscheTelekom, Guido Kerkhoff - managerul care raspunde de Europa desud-est, s-a exprimat precaut cand a raspuns intrebarilor privind ofuziune a operatiunilor de telefonie fixa si mobila ale OTE.

"Conceptul privind existenta unei singure companii, pe care l-amaplicat in cadrul mai multor subsidiare ale Deutsche Telekom,trebuie sa fie abordat diferit si la viteze diferite", a spusKerkhoff cand a fost intrebat cum si cand va fi realizata ounificare a operatiunilor telecom din cadrul OTE si Cosmote. "Si inGermania am inceput cu combinarea serviciilor, a proceselor debusiness, a retelelor de magazine", a punctat managerul DT. Inplus, el a adaugat ca proiectul de unificare al operatiunilortelecom din tarile in care nemtii sunt prezenti prin intermediulOTE ar putea avea o agenda "diferita", fara a oferi altedetalii.

In Romania, spre exemplu, OTE detine 54% din Romtelecom in timpce restul actiunilor e detinut de stat, prin MinisterulComunicatiilor. Romtelecom la randul sau detine 30% din CosmoteRomania, in timp ce diferenta de 70% apartine Cosmote Group.Cosmote Romania mai controleaza companiile Germanos, Sun Light siTelemobil (Zapp).

Intrebat, la modul general, despre relatia dintre DeutscheTelekom si actionarii minoritari ai companiilor pe care le detineGuido Kerkhoff a spus ca grupul german are o colaborare buna cuactionarii minoritari. "Putem trai cu structura actuala deactionariat", a spus Kerkhoff.

De altfel, pe agenda Deutsche Telekom privind combinareaoperatiunilor de telefonie fixa si mobila nu a aparut nici Grecia,nici vreo alta tara in care OTE/Cosmote sunt prezenti.

In urma cu un an, la primul eveniment media comun al DeutscheTelekom si OTE la care au participat jurnalisti din Europa desud-est, reprezentantii celor doi giganti negau explicit existentaunor planuri de fuziune intre Romtelecom si Cosmote.

Astfel, oficialii DT si OTE au raspuns "nu" cand au fostintrebati daca vor schimba numele Cosmote si Romtelecom, daca vorimpune fuziunea Romtelecom si Cosmote si daca vor schimbamanagementul, anuland practic teoriile unei intrari-soc a nemtilorpe piata locala.

Mai mult, Panagis Vourloumis - presedintele OTE, omul care ajucat un rol hotarator in perfectarea tranzactiei cu nemtii, atinut sa precizeze ferm ca schimbarile se vor face doar cu OK-ulAtenei. "Trebuie sa spunem foarte clar ca Romtelecom si Cosmotesunt subsidiare directe ale OTE si nu ale Deutsche Telekom.Implicarea Deutsche Telekom este binevenita, este de dorit sa seintample si se va intampla, insa va avea loc doar princompania-mama din Grecia", puncta in urma cu un an oficialulOTE.

In acest an, la intalnirea cu investitorii a Deutsche Telekom,grupul OTE a fost reprezentat la intalnirea cu analistii deIordanis Aivazis - membru in boardul OTE si Michael Tsamaz - CEO algrupului Cosmote.

Desi in Romania subiectul unei fuziuni Romtelecom - Cosmote nu afost abordat niciodata oficial de reprezentantii celor douacompanii, la nivelul companiilor OTE/Cosmote/Deutsche Telekomexista totusi unele programe de eficientizare aleoperatiunilor.

Astfel, unele dintre cele mai importante eforturi deeficientizare ale operatiunilor din punct de vedere al integrariisi combinarii operatiunilor sunt cele conduse de StefanosTheocharopoulos. Managerul grec, care a venit in Romania inianuarie 2008 pentru a prelua functia de CEO al Cosmote, a preluatsi conducerea retailerului telecom Germanos dar si a Telemobil(Zapp), companie achizitionata anul trecut. Practic, cele treicompanii au acum in buna parte un management comun iar, cel putinin ceea ce priveste Zapp, planurile sunt ca firma sa dispara dinpunct de vedere legal. Telemobil urmeaza sa fie absorbita deCosmote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO