Business Hi-Tech

Facebook cumpara o retea sociala creata de fosti angajati ai Google

11.08.2009, 19:02 20

Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, va achizitiona FriendFeed, un site creat de fosti angajati ai Google care permite utilizatorilor sa imparta stiri si fotografii.

Facebook va angaja staff-ul din cadrul companiei FriendFeed , au sustinut oficialii firmei. Termenii si conditiile tranzactiei nu au fost facute publice.

FriendFeed reprezinta prima achizitie a companiei Facebook de la investitia de 200 de milioane de dolari facuta de Digital Sky Technologies, in mai, care a evaluat Facebook la 10 miliarde de dolari. Ambele sisteme, Facebook si FriendFeed, permit utilizatorilor sa creeze retele de prieteni si sa vizualizeze continut online comun.

"La nivelul produsului, la nivelul oamenilor, am simtit ca ne potriveam foarte mult cu FriendFeed", a declarat Chris Cox, vice-presedintele managementului de produse al Facebook.

"Noi consideram ca produsele noastre vin din acelasi loc, respectiv: Cum ajuti oamenii sa ramana conectati acum si in viitor?", a adaugat el.

Paul Buchheit, care a ajutat la dezvoltarea serviciului Gmail al companiei Google, a pus bazele firmei FriendFeed in octombrie 2007 impreuna cu Bret Taylor. Jim Norris si Sanjeev Singh, doi alti fosti angajati ai Google, au fost co-fondatori. Cei patru vor detine roluri de ingineri seniori si vor face parte din echipa de produse a companiei, au sustinut oficialii firmei.

"Am fost impresionati de cultura deschisa si creativa pe care au construit-o si dorinta lor pentru noi de a contribui la ea", a spus Buchheit.

Site-ul FriendFeed va continua sa functioneze normal pana la finalizarea tranzactiei.

Facebook a depasit compania MySpace detinuta de News Corp., anul trecut, devenind astfel cel mai mare portal social din lume si atragand venituri din publicitate in timpul scaderii sectorului de publicitate online. Marc Andreessen care are o functie in cadrul consiliului de conducere, a sustinut ca firma ar trebui sa raporteze cel putin 500 de milioane de dolari in vanzari pana la finalul acestui an. Facebook avea luna trecuta 250 de milioane de utilizatori.

Singura achizitie efectuata de companie a fost Parakey in 2007. Software-ul companiei respective a inlesnit transferul de date dintre PC-urile utilizatorilor si continutul Web. Parakey era condus de Blake Ross si Joe Hewitt care au pus bazele browser-ului web Firefox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO