Business Hi-Tech

Falsuri de peste 1 miliard de dolari în raportările contabile de la Toshiba

Falsuri de peste 1 miliard de dolari în raportările...

Autor: Anca Dumitrescu

21.07.2015, 11:49 521

Trei directori generali consecutivi au alimentat prin politicile lor falsuri contabile de peste 1 miliard de dolari, potrivit raportului unei comisii independente angajată de companie în care se arată că lipsa controlului şi managementul centralizat nu au lăsat managerilor altă soluţie decât să falsifice datele, relatează MarketWatch.

Comisia, condusă de un fost procuror din Japonia şi care a beneficiat de sprijinul a zeci de jurişti şi contabili, a revizuit rapoartele financiare din perioada 2008-2014. Potrivit comisiei, Toshiba a supraevaluat profitul operaţional cu 151,8 miliarde de yeni (1,22 miliarde dolari).

Controalele interne ale Toshiba au descoperit că profitul operaţional trebuie redus cu alte 4,4 miliarde de yeni.

"A existat o cultură corporatistă la Toshiba în care a fost imposibil să acţionezi împotriva intenţiilor superiorilor. Toshiba ar fi trebuit să fie un model pentru alte companii. În schimb, au avut loc practici contabile incorecte, în care au fost implicate sume foarte mari de bani. Acest fapt este o surpriză şi o trădare faţă de acţionari", se arată în raport.

Toshiba a prezentat scuze şi a anunţat că va lua raportul în serios şi va lucra pentru a recâştiga încrederea publică.

Potrivit raportului, trei directori generali, respectiv titularul funcţiei, Hisao Tanaka, şi doi predecesori ai acestuia, Norio Sasaki (2009-2013) şi Atsutoshi Nishida (2005-09), au presat managerii să atingă ţinte ridicate de vânzări, în special după criza financiară din 2008.

Presa japoneză a relatat marţi că Tanak a demisionat în urma scandalului.

Compania a anunţat că va reorganiza conducerea, iar 8 din 16 membri ai board-ului vor demisiona, între aceştia CEO-ul Tanaka şi vicepreşedintele Norio Sasaki. Actualul preşedinte, Masashi Muromachi, va fi director general interimar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO