Business Hi-Tech

Finlandezii de la Nokia continuă să le cedeze cotă de piaţă rivalilor

Finlandezii de la Nokia continuă să le cedeze cotă de piaţă rivalilor
12.08.2010, 23:54 50

Cota de piaţă a Nokia, cel mai mare producător de telefoanemobile din lume, a scăzut cu 7 procente în al doilea trimestru alanului, la 34,2%, cu 111,4 milioane de unităţi vândute, faţă de105,4 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivitultimului raport al companiei de cercetare Gartner, citat deBloom­berg.
Vânzările de telefoane inteligente (smart­phone-uri) a crescut cu50% în aceeaşi perioadă, de trei ori mai mult decât creştereaîntregii pieţe, se mai arată în raportul Gartner. Nokia, al căreimanagement se află sub presiune din cauza rezultatelor financiareîn scădere şi a faptului că pierde teren în faţa adversarilor, aavut în primul semestru o scădere de peste 10% pe piaţa totală atelefoanelor mobile.
De asemenea, An­droid, sistemul de operare dezvoltat de Google, celmai popular motor de căutare din lume, l-a devansat pe cel aliPhone, devenind ce-a de-a treia mare platformă pentru telefoanemobile după Symbian a Nokia şi cea pentru BlackBerry, alcanadienilor de la Research In Motion (RIM). Acesta din urmă aatins o cotă de 17,2%. Producătorii sud-coreeni LG şi Samsung autelefoane care funcţionează cu Android. Samsung s-a aflat pe loculdoi, cu 65 de milioane de unităţi vândute şi o cotă de 20,1%, fiindurmat de LG, care are o cotă de 9 procente. Android a crescutputernic după ce a fost adoptat de mulţi producători de telefoanemobile, care au lansat modele la preţuri accesibile, potrivitCarolinei Milanesi, cercetător la Gart­ner Marea Britanie.
"Executivii de la Nokia trebuie să atragă mai mulţi producători detelefoane mobile (pentru platforma Sym­bian - n. red.) prinrevizuirea strategiei şi îmbună­tăţirea comunicării", susţinreprezentanţii Gartner. Sistemul de operare al Apple este pe locul4 în topul platformelor de operare cu o cotă de 14,2 procente, încontextul lansării iPhone 4.
Întreaga piaţă de telefoane mobile a crescut cu 13,8%, la 325,6milioane de unităţi, datorită scăderii preţurilor pe fondulcompetiţiei dure dintre produ­cători. Apple, cu o cotă de 2,7%, s-aclasat pe locul şapte în topul producătorilor de telefoane mobile,după Motorola, a cărui cotă a scăzut la 2,8%, cu 9,1 milioane deunităţi vândute. La rândul său, Sony Ericsson a avut o cotă de3,4%, în scădere cu 28 de procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO