Business Hi-Tech

FTC lansează o investigaţie privind investiţiile în inteligenţa artificială ale giganţilor din tech. Ţinta anchetei: modul în care Microsoft, OpenAI, Amazon.com, Anthropic şi Alphabet şi-ar putea „strivi” rivalii mai mici din acest domeniu în plină expansiune

Lisa Khan

Lisa Khan

26.01.2024, 01:31 85

Comisia Federală pentru Comerţ a anunţat că va investiga cursa tot mai mare a „înarmării” între cele mai mari companii de tehnologie pentru producerea şi comercializarea inteligenţei artificiale, mai exact investiţiile şi legăturile / parteneriatele dintre companiile active în acest spaţiu, pentru a se asigura că jucătorii mai mici nu vor fi „striviţi”, scrie Wall Street Journal.

FTC a anunţat joi că a emis ordine prin care solicită informaţii despre investiţiile în inteligenţă artificială de la Microsoft, OpenAI, Amazon.com, Anthropic şi Alphabet, proprietarul Google. OpenAI este dezvoltatorul ChatGPT, chatbotul AI care a fost lansat în noiembrie 2022 şi care are acum versiuni adaptate pentru aplicaţii de business.

FTC, sub conducerea preşedintelui Lina Khan, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că firmele de tehnologie dominante ar putea domina rapid domeniul în creştere al inteligenţei artificiale generative, sisteme care au abilităţi asemănătoare celor umane de a conversa, de a crea media, de a scrie cod şi multe altele.
"Studiul nostru va pune în lumină dacă investiţiile şi parteneriatele urmărite de companiile dominante riscă să denatureze inovarea şi să submineze concurenţa loială", a declarat Khan.
Khan a declarat la începutul anului trecut că firmele cu investiţii mari în cloud computing ar putea găsi modalităţi de a elimina rivalii mai mici din domeniul AI, deoarece modelele necesită, în general, cantităţi uriaşe de date şi putere de calcul.

"Trebuie să fim foarte vigilenţi pentru a ne asigura că acesta nu este doar un alt spaţiu pentru ca marile companii să devină mai mari şi să strivească cu adevărat rivalii", a declarat ea în martie 2023.

Microsoft a investit 13 miliarde de dolari în OpenAI începând din 2019, în schimbul dreptului la 49% din profiturile viitoare. OpenAI spune că Microsoft deţine un "interes economic minoritar" într-o entitate OpenAI cu scop lucrativ.

Unii oficiali FTC au fost îngrijoraţi de faptul că agenţia nu a fost informată în prealabil despre investiţie. Legislaţia americană prevede, în general, notificarea prealabilă a tranzacţiilor precum preluările sau investiţiile mari de capital. Anul trecut, oficialii au început o analiză informală pentru a vedea dacă modelul de tranzacţie Microsoft-OpenAI ar putea fi folosit pentru a evita examinarea antitrust timpurie a investiţiilor în inteligenţa artificială.

Google şi Amazon sunt investitori importanţi în Anthropic, un rival al OpenAI care a fost fondat de foşti ingineri OpenAI în 2021.

Companiile au la dispoziţie 45 de zile pentru a răspunde întrebărilor FTC.

Google a precizat într-o declaraţie că nu are drepturi exclusive de a utiliza tehnologia Anthropic. "Sperăm că studiul FTC va pune în lumină companiile care nu oferă deschiderea Google Cloud sau care au un istoric îndelungat de blocare a clienţilor - şi care aduc aceeaşi abordare în cazul serviciilor de inteligenţă artificială", a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Microsoft a declarat că va coopera cu FTC. "Parteneriatele dintre companii independente precum Microsoft şi OpenAI, precum şi dintre multe altele, promovează concurenţa şi accelerează inovaţia", a declarat Rima Alaily, un vicepreşedinte al companiei pentru concurenţă şi reglementarea pieţei.

Ancheta FTC urmăreşte să afle informaţii despre "raţionamentul strategic" al diferitelor investiţii în inteligenţă artificială, deciziile privind noile produse, drepturile de guvernanţă şi propria analiză a companiilor cu privire la concurenţa pe piaţa inteligenţei artificiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO