Business Hi-Tech

Gartner: Până în 2025, peste 40% dintre job-urile din departamentele financiare vor fi noi sau remodelate semnificativ datorită tehnologiei

Gartner: Până în 2025, peste 40% dintre job-urile din...

Autor: Cristina Bellu

28.02.2023, 12:44 1577

Directorii financiari îşi propun în următorii trei până la şase ani să atingă o stare de autonomie a proceselor financiare, ceea ce va necesita o remodelare semnificativă a structurilor echipelor financiare pentru a ajunge la acest obiectiv, susţin analiştii Gartner.

„Majoritatea liderilor financiari, inclusiv mulţi directori financiari, sunt echipaţi inadecvat pentru a identifica şi aborda abilităţile digitale necesare în domeniul financiar, abilităţi care evoluează rapid (..)Pe măsură ce mai multe resurse financiare sunt direcţionate către transformarea digitală, devine evident că este nevoie de o expertiză profundă a proceselor şi ca birourile de management de proiect să asigure guvernanţă şi să coordoneze aceste iniţiative”, spune Shannon Cole, Senior Director Analyst, Research în cadrul departamentului Gartner Finance.

Potrivit acestuia, cererea de competenţe digitale creează presiune asupra ofertei limitate, ceea ce înseamnă că directorii financiari vor fi nevoiţi să facă faţă unor perioade lungi în procesele de angajare, precum şi unei creşteri rapide a aşteptărilor salariale.

Priorităţile CFO pentru 2023 ne arată că transformarea funcţiunii lor rămâne în topul priorităţilor de pe agenda. Până în 2025, 80% din creşterea numărului de angajaţi noi în departamentele financiare va fi înregistrată în noile subfuncţiuni, mai degrabă decât în contabilitatea tradiţională şi FP&A, necesitând noi roluri şi structuri”, adaugă Cole.

Una dintre cele mai mari zone în care se înregistrează o creştere a numărului de angajaţi ca număr de funcţiuni este zona de Finance IT.

Experţii Gartner se aşteaptă ca aceste roluri să se crească de cinci ori până în 2025, pentru a răspunde impactului arhitecturii de afaceri componibile asupra conformităţii raportărilor financiare, data mining şi managementul datelor, precum şi asupra coordonării suportului decizional.

În acelaşi timp, automatizarea va remodela funcţiile de procesare a tranzacţiilor, cum ar fi plăţi pentru achiziţii (procure to pay - P2P) şi comanda de încasare (order to cash - O2C). Numărul mare de personal din aceste procese va fi înlocuit cu echipe mici de specialişti axate pe excelenţa proceselor, guvernanţa datelor şi managementul aplicaţiilor.

„Acei CFO care conduc şi dirijează în mod eficient procesul de transformare vor adăuga roluri echipei lor de conducere pentru a aborda problemele legate de analitici şi suport decizional, finance IT şi responsabilitatea proceselor globale. CEO vor acorda aceste responsabilităţi oricui poate conduce cel mai bine schimbarea, iar directorii financiari vor trebui să concureze cu COO, CIO şi CDAO pentru a-şi păstra aceste responsabilităţi”, concluzionează Cole.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO