Business Hi-Tech

Gigantul HP simte ca cererea a inceput sa revina pe pietele unde activeaza

19.08.2009, 18:26 18

Profitul net al Hewlett-Packard (HP) a scazut, in trimestrul mai-iulie, al treilea al anului fiscal 2008-2009, cu 21,1%, la 1,6 mld. $, de la 2,03 mld. $ in perioada similara a anului trecut, iar grupul a manifestat prudenta cu privire la cererea pe segmentul business.

Rezultatul HP a depasit usor estimarile analistilor, datorita unei evolutii neasteptat de bune a vanzarilor de servere, transmite Reuters.

Directorul general al grupului american, Mark Hurd, a declarat intr-o conferinta ca mediul de afaceri in care activeaza HP se stabilizeaza, insa, intrebat daca cererea a inceput sa revina, a aratat ca "ceea ce am vazut pana acum in acest an este ceea ce vom vedea pana la sfarsitul anului". Hurd s-a declarat incurajat de stabilitate, insa s-a ferit sa foloseasca termeni precum "revenire, redresare, relansare", noteaza Reuters.

HP este prezent pe aproape toate segmentele sectorului IT, de la computere personale si servicii la servere, imprimante si copiatoare, iar rezultatele grupului sunt un bun indicator pentru situatia generala a industriei de profil.

Vanzarile HP au scazut cu 2% in perioada mai-iulie, la 27,5 miliarde de dolari, peste estimarile de 27,2 mld. $ ale analistilor.

Hewlett-Packard este cel mai mare producator de computere personale la nivel mondial, acoperind circa 20% din piata. Desi livrarile de computere au crescut cu 2% in trimestrul analizat, veniturile de pe acest segment au scazut cu 18%, ca urmare a reducerilor de preturi.

Grupul si-a majorat cota de piata pe segmentele PC-urilor si serverelor, insa a anuntat ca anticipeaza evolutii mai modeste in urmatoarele trimestre.

HP este, totodata, al doilea mare furnizor de servicii IT din lume, dupa IBM, pozitie castigata anul trecut prin achizitia EDS.

Veniturile estimate de companie pentru al patrulea trimestru indica faptul ca preturile mici ale PC-urilor afecteaza negativ vanzarile. In trimestrul curent, veniturile companiei vor creste cu aproximativ 8% comparativ cu trimestrul trecut, au declarat oficialii Hewlett-Packard ieri, estimand vanzari de aproximativ 29,6 mld. $ (20,9 mld. euro). Vanzarile au scazut cu 2,1%, la 27,5 mld. $ (19,4 mld. euro), in trimestrul trecut, comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri, a redus preturile computerelor si s-a extins pe zone de netbook-uri. Succesul netbook-urilor a crescut vanzarile de PC-uri la preturi medii. "Veniturile scad, iar acest fapt arata ca ne aflam intr-o cu totul alta piata a PC-urilor odata cu aparitia netbook-urilor", a declarat James Brehm, analist al companiei Frost & Sullivan Inc. din San Antonio, SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO