Business Hi-Tech

Google face provizii de cash pentru a trece de criza

05.03.2009, 18:58 32

Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet, intentioneaza sa stranga bani cash in timp ce se confrunta cu recesiunea economica globala, dar nu se asteapta la o scadere a veniturilor, a declarat Eric Schmidt, directorul executiv al companiei, citat de presa internationala.

Google va folosi cei 8,6 mld. dolari (6,8 mld. euro) pe care ii are deja doar pentru "investitii foarte, foarte conservatoare", a spus Schmidt. "Nu am adus in discutie inca plata dividendelor in acest an. In acest moment, scopul nostru este sa lasam banii sa se adune", a mai spus CEO-ul Google.
El este de parere ca recesiunea economica va afecta toate segmentele de publicitate, inclusiv reclamele online, care genereaza cea mai mare parte a castigurilor Google. Schmidt insista insa ca Google nu va vedea o scadere a veniturilor in acest an. Intrebat daca diversitatea companiei o va proteja de criza economica globala, Schmidt a spus ca Googel "nu ofera estimari cu privire la astfel de subiecte. Din punctul meu de vedere, este dificil de inteles de ce ati anticipa un declin".
Seful Google a mai afirmat ca se uita in continaure dupa oportunitati legate de achizitii, insa nu este sigur daca preturile au atins pragul inferior sau daca incetinirea globala a ajuns la cel mai scazut punct.
Comentariile directorului executiv au venit la o zi dupa ce a prezentat o atitudine sceptica in cadrul unei conferinte a investitorilor, atunci cand s-a referit la serviciul de mesagerie web Twitter, ca fiind "sistemul de e-mail al omului sarac".
Intrebat daca aceasta atitudine ar fi doar o tactica de negociere utilizata de Google, in incercarea de a achizitiona Twitter, Schmidt a zis ca nu doreste sa speculeze legat de cumpararea sau vanzarea companiilor. "Noi admiram Twitter", a adaugat el. 
Profitul net al companiei Google a scazut in ultimul trimestru din 2008 de peste trei ori, la 382 mil. dolari, de la 1,12 mld. dolari in perioada similara a anului anterior, declin generat insa de cheltuieli legate de investitiile grupului in AOL si Clearwire Corp.
Excluzand astfel de factori exceptionali, rezultatul Google s-ar fi plasat in jurul nivelului de 1,6 mld. dolari, cu 3% peste estimarile analistilor. Veniturile au urcat in perioada octombrie-decembrie cu 18%, la 5,7 mld. dolari. Desi cresterile raportate de obicei de companie depaseau 50%, specialistii considera ca rezultatul anuntat este robust, tinand cont de conditiile economice dificile.
La nivelul intregului an, profitul net al Google a stagnat la 4,2 mld. dolari, insa veniturile au urcat cu 30%, la 8,6 mld. dolari, de la 6,6 mld. dolari in 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO