Business Hi-Tech

Google plăteşte Apple cu un miliard de dolari pentru a rămâne motorul de căutare predefinit la iPhone

Google plăteşte Apple cu un miliard de dolari pentru a...

Autor: Alexandra Marcu

22.01.2016, 15:16 7863
În 2014, Google a plătit către Apple un miliard de dolari pentru a rămâne motorul de căutare predefinit pe iPhone, conform datelor furnizate de Bloomberg. Această sumă a apărut din cauza conflictului dintre Google şi Oracle, în care mai multe cifre contabile de la Google au ieşit la iveală, inclusiv ceea ce Oracle spune că ar fi venitul Google Android.
 
Google a încheiat un acord de repartizare a veniturilor cu Oracle, în care Apple are un câştig de fiecare dată când un utilizator de iPhone sau de iPad vede o reclamă Google prin intermediul motorului de căutare implicit.
 
Conform unui raport, Apple ar lua 34% din venituri.

Gigantul motor de căutare ar fi avut o înţelegere cu Apple, astfel încât dacă acesta păstra Google ca motorul predefinit de căutare pe iPhone, compania lui Tim Cook ar primi un anumit procent  din veniturile pe care le înregistra Google prin intermediul Apple.

De-a lungul timpului au apărut diverse zvonuri despre suma pe care o plăteşte Google pentru a fi motorul predefinit de căutare pe iPhone, însă cele două companii nu au dezvăluit niciodată despre ce sumă este vorba.

Acordul de repartizare a veniturilor a scos la iveală faptul că Google trebuie să îşi păstreze utilizatorii şi mai arată modul în care Apple beneficiază financiar pe baza modelului de business de publicitate de la Google.

Oracle este într-o luptă continuă cu Google încă din 2010, când motorul de căutare a folosit software-ul Java fără să plătească pentru el cu scopul de a dezvolta Android.â

Oracle vrea despăgubiri care ar putea depăşi un miliard de dolari deoarece şi-a extins pretenţiile pentru a acoperi şi versiuni mai noi de Android.

Termenii financiari din acordul Google – Apple sunt subiecte sensibile pentru ambele companii. “Atât Apple cât şi Google au tratat aceste informaţii cu foarte multă confidenţialitate”, a spus avocatul Google.

Google ar fi preferat ca aceste lucruri să rămână ascunse în continuare. Conform Bloomberg, judecătorul a decis închiderea dosarului, iar procesul verbal a dispărut de pe internet. Transcrierea înregistrărilor a dispărut fără urmă de pe internet fără niciun indiciu din partea instanţei că ar fi acceptat propunerea Google de a sigila documentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO