Business Hi-Tech

Grupul OTE se aşteaptă la un nou an dificil în România: Încă nu vedem luminiţa de la capătul tunelului

Grupul OTE se aşteaptă la un nou an dificil în România: Încă nu vedem luminiţa de la capătul tunelului

Autor: Adrian Seceleanu

27.02.2011, 23:54 399

Grupul elen OTE, care deţine companiile Romtelecom, Cosmote,Germanos şi Zapp - cu un rulaj de peste 1,2 mld. euro în 2010, seaşteaptă la un nou an dificil pe piaţa din România, pe fondulnivelului redus al cheltuielilor făcute de consumatori şi alproblemelor din economie.

"Este greu de spus când ne putem aştepta la o îmbunătăţire asituaţiei macroeconomice din România", a declarat Kevin Copp,directorul financiar al grupului OTE. "În România (…) am adaptatoferta de servicii la nivelul foarte redus al cheltuielilor făcutede către consumatori", a spus şi Michael Tsamaz, preşedintele şidirectorul executiv al OTE, a spus, într-o întâlnire cu investitorişi analiştii.

Romtelecom, cea mai mare companie deţinută de OTE în România, aîncheiat anul trecut cu o pierdere înainte de dobânzi şi taxe(EBIT) de 292,1 mil. euro, după deprecierea activelor cu 332 mil.euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şiechipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţatelecom şi din economie, care au redus şi profitul operaţional -EBITDA cu 38,7%, la 154 milioane de euro. Reevaluarea activelor dinRomânia a trecut pe pierdere şi grupul Deutsche Telekom, caredeţine 30% din OTE. Veniturile Romtelecom au coborât în 2010 cu8,4%, la 716,9 mil. euro.

Compania a continuat să piardă clienţi pe telefonia fixă,majorându-şi însă numărul total de clienţi pe net şi televiziune.Creşterile pe TV şi net sunt generate în bună parte de compania decablu NextGen, ale cărei rezultate sunt acum consolidate deRomtelecom.

"În România am asistat la o înrăutăţire a performanţelorRomtelecom în cel de-al patrulea trimestru, veniturile din vocescăzând cu aproape 17% atât în ultimul trimestru, cât şi la nivelulîntregului an, pe fondul scăderii venitului mediu pe abonat (ARPU)şi al scăderii bazei de abonaţi. (…) Veniturile din serviciile TVau fost afectate de scăderea de peste 10% a ARPU la nivelulîntregului an. Numărul de clienţi pentru serviciile de internet acontinuat să crească cu peste 10%, însă rata de creştere a pieţeiîncetineşte", a comentat Kevin Copp, directorul financiar al OTE.Întrebat când se aşteaptă ca marja de profit a Romtelecom să-şioprească declinul, el a evitat un pronostic.

"În ceea ce priveşte evoluţia marjei de profit a Romtelecom, înmod similar cu situaţia din Grecia, vedem nişte condiţii de piaţăfoarte dificile, cu creşteri importante ale TVA şi o majorare aşomajului. În al patrulea trimestru am văzut o accelerare a acestorpresiuni astfel că în acest moment cred că este prea devreme săspunem când vom vedea luminiţa de la capătul tunelului. Suntem însăfoarte concentraţi pe eforturile de reducere a costurilor şi de avalorifica mai bine oportunităţile create de o mai bună colaborareîntre Cosmote şi Romtelecom."

Kevin Copp a notat că situaţia dificilă din România a adus şiCosmote prima scădere, cu 3%, a veniturilor din servicii de larelansarea operaţiunilor din decembrie 2005. Totuşi Cosmote România"este unul dintre puţinii operatori din regiune care a raportat ocreştere a veniturilor de la an la an", a subliniat el.

Veniturile Cosmote România au crescut anul trecut cu 7,2%,comparativ cu 2009, la 468 mil. euro, dar baza de clienţi s-adiminuat cu 6%, la 6,84 milioane. În acest context, Michael Tsamaza anunţat - fără a oferi detalii - că grupul OTE va lansa noi"iniţiative" de reducere a costurilor, aplicabile "imediat" şi petoate pieţele.

Întrebat dacă are un răspuns la oferta statului român de acumpăra acţiunile sale la Romtelecom, Tsamaz a spus că grupul nu aluat încă o decizie, iar oferta este studiată. "Nu am văzut încăinformaţiile finale, nu avem rezultatele studiului pe această temă.Vom aştepta rezultatele. Nu vom avea nicio informaţie nouă peaceastă temă până la finele lunii martie", a spus Tsamaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO