Business Hi-Tech

Guvernul anunţă oficial că amână cu trei ani trecerea la televiziunea digitală

30.08.2010, 23:45 26

România va opri transmisiunile de televiziune în format analogicla data de 1 ianuarie 2015, cu trei ani mai târziu decât termenulasumat iniţial în faţa Uniunii Europene, potrivit unei hotărâriluate de Guvern în data de 11 mai şi publicată la finele săptămâniitrecute în Monitorul Oficial. Pe piaţă circulau deja diferitevariante neoficiale ale hotărârii, dar Guvernul şi MinisterulComunicaţiilor - iniţiatorul deciziei, nu au dorit să facă niciuncomentariu oficial pe această temă.

Decizia Guvernului vine cu doar câteva săptămâni înainte caAutoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să primeascăoferte de la cele şapte companii locale şi internaţionale care erauinteresate să opereze primele două licenţe de televiziune digitalădin România. Procedura de selecţie comparativă organizată de ANCOMse desfăşura pe baza unei hotărâri emise de Guvern în octombrie2009.

Caietul de sarcini fusese achiziţionat de companiile localeRCS&RDS, Radiocom, Media Sat şi Romtelecom şi firmele străineTDF (Franţa), ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).

Prin televiziunea analogică terestră utilizatorii pot recepţionagratuit cu o antenă obişnuită emisiunile transmise de posturilepublice (TVR1, TVR2 etc.) şi de cele mai mari staţii comerciale(PRO TV etc.). În România aproximativ 450.000 din cele 7,5 milioanede gospodării utilizează servicii TV analogice. În cazul treceriila televiziunea digitală aceste gospodării ar fi trebuit fie să seaboneze la un operator de cablu sau satelit TV, fie să cumpere undecodor special pentru a putea recepţiona în continuare emisiuniTV.

Amânarea trecerii la televiziunea digitală ar putea fi astfel oveste bună pentru cele 450.000 de gospodării care nu vor fi nevoitesă-şi cumpere noi echipamente pentru a urmări în continuare latelevizor emisiunile unor posturi TV publice şi private.

Principalul beneficiar al hotărârii este însă SNRadiocomunicaţii (Radiocom) - compania de stat care difuzează înprezent programele radioului şi televiziunii publice, care îşipăstrează sursele de venit şi are, teoretic, timp să găsească oformulă prin care să câştige una dintre licenţe.

Potrivit informaţiilor care circulă pe piaţa telecom, unuldintre motivele care au determinat Guvernul să amâne trecerea lateleviziunea digitală a fost acela că Radiocom nu ar fi avut şansesă câştige una dintre licenţe, iar în aceste condiţii societatea arfi riscat să înregistreze dificultăţi financiare semnificative.

Pe de altă parte, amânarea trecerii la televiziunea digitalăduce la întârzierea eliberării unui spectru radio care ar putea fiutilizat extrem de eficient de operatorii telecom pentru furnizareade servicii de internet mobil. "România pierde astfel investiţii şilocuri de muncă", a comentat pentru ZF un manager de pe piaţatelecom.

"Se pierd întâi investiţiile şi locurile de muncă în creareainfrastructurii de televiziune digitală, şi se pierd apoi bani şijoburi care ar fi apărut pentru reţelele de net mobil."

În România se înregistrează una dintre cele mai scăzute rate deacces la internet de mare viteză din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO