Business Hi-Tech

Integram Zapp in sase luni si asteptam crestere din iulie 2010, anunta seful grupului Cosmote

Integram Zapp in sase luni si asteptam crestere din iulie 2010, anunta seful grupului Cosmote
12.11.2009, 00:00 64

Compania "noua" care va fi formata in urma integrariioperatiunilor Cosmote Romania si Telemobil (Zapp) va inregistracresteri si anul viitor in ciuda climatului economic dificil, inconditiile in care operatorul va putea exploata, printre altele,oportunitatile de pe piata locala de internet mobil, spune MichaelTsamaz, directorul executiv al grupului elen de telefoniemobila.

"In Romania ne asteptam la o crestere a veniturilor in 2010, iaracest lucru se va intampla din cauza companiei noi care va fiformata ca urmare a integrarii Zapp. Estimam ca si marjeleprofitului operational (EBITDA - n .red.) se vor imbunatati", adeclarat Tsamaz in cadrul unei conferinte cu investitori sianalisti.

Cosmote a ajuns numarul trei pe piata din Romania in mai putinde patru ani, dupa ce a evitat un faliment in 2005, pe baza uneiinvestitii de 500 mil. euro si a unei strategii tarifare si demarketing eficiente.

Piata de internet mobil are potential

Insa fara internet mobil - considerat de noii actionari de laDeutsche Telekom "cel mai mare atu al industriei de telecom dinacest secol" - Cosmote Romania avea dificultati in a reducediferenta fata de gigantii Orange si Vodafone.

Daca oficialii Cosmote din Romania au negat permanent ca ratarealicitatiei pentru 3G reprezinta o problema majora, Tsamaz aexplicat in intalnirea cu investitorii de ce grupul a scos dinconturi 61 mil. euro pentru actiunile Zapp si a preluat sidatoriile de 146 mil. euro ale companiei.

"In esenta, intr-o piata complet matura de servicii de voceabsenta datelor ar fi dus operatiunile noastre catre o scadereconstanta a veniturilor. Achizitia Zapp va schimba pozitia noastrape piata. (...) In Romania suntem afectati pentru ca nu putem oferiservicii de date. Acest lucru nu numai ca a minimizat crestereaveniturilor noastre din date, ci a redus si abilitatea noastra de aatrage zona de clienti high end si a tinerilor care pe langaservicii de voce cumpara de regula si servicii de date", a spusseful Cosmote.

Planul e sa vanda date pentru clientii Cosmote si vocepentru utilizatorii Zapp

Ce aduce deci Zapp pentru Cosmote? "Pe langa posibilitatea de ane aduce noi clienti, Zapp ne ofera posibilitatea de a extinde gamade servicii oferita gamei noastre actuale de clienti, in special acelor postpaid, dar, desigur, si bazei de clienti a Zapp, caredepaseste 300.000 de abonati. Vom fi astfel capabili sa neconfruntam investitorii pe toate segmentele de piata, exploatandpotentialul pietei pe broadband."

In ceea ce priveste viteza integrarii cu Zapp, despre careanalistii spun ca ar trebui sa se intample rapid pentru a aducerezultate benefice, Tsamaz a oferit primele indicii, sugerand caeste vorba de un efort care va dura doua trimestre. "Vom fi intr-opozitie mai buna sa discutam despre planurile noastre oficiale inurmatoarele doua trimestre pe masura ce integram Zapp cu CosmoteRomania. Sunt increzator ca Zapp va fi unul din motoarele noastrede crestere din a doua jumatate a anului 2010", a spus el.

Anuntul achizitiei Zapp de la grupul Saudi Oger a fost facut iniunie, iar procedurile legale de aprobare a achizitiei s-aufinalizat la inceputul acestei luni.

Telemobil, compania care a lansat primele servicii decomunicatii mobile din Romania, in 1993, era un jucator puternic pedatele mobile, pe care le ofera printr-o retea CDMA cu acoperirenationala si o retea 3G care acopera cateva zeci de orase.

Analisti telecom consultati anterior de ZF au estimat ca in urmaprocesului de integrare Cosmote va renunta la brandul Zapp.Oficialii grupului Cosmote nu au dorit sa raspunda intrebarilor ZFpe acest subiect.

In ceea ce priveste contextul economic din regiune, sefulcompaniei spune ca acesta nu este deloc favorabil.

Veniturile din abonamente au crescut cu 28%, cele dinprepay cu 3%

"Pietele de telefonie mobila din Grecia si din celelalte tari pecare suntem prezenti trec prin cele mai slabe perioade din istorie,iar al treilea trimestru nu a fost unul mai bun. Nu a fost osurpriza sa vedem ca tarifele scad rapid, ca penetrarea telefonieimobile si-a atins limitele, ca roamingul sufera din cauza volumelorsi tarifelor mai mici, iar consumatorii sunt foarte prudenti.Aceasta situatie a dus la o scadere a veniturilor din servicii de30% in Grecia si de 20% in Romania, Bulgaria si Albania. In Romaniaunde veniturile din servicii au cazut la nivelul pietei cu mai multde 15% am reusit sa ne majoram veniturile din servicii cu aproape15%. Piata din Romania sufera, de asemenea, din cauza unor conditiicompetitive extreme, cu scaderi consecutive ale tarifelor inspecial pe piata prepay."

Cosmote a anuntat pentru al treilea trimestru venituri totale de107,4 mil. euro - in crestere cu 24%, din care veniturile dinserviciile telecom au reprezentat 69,5 mil. euro, mai mari cu15,5%.

Care au fost evolutiile din spatele acestui avans de 15,5%?"Principala noastra tinta au fost veniturile generate de abonati,care au crescut cu 28% ca rezultat al cresterii bazei deutilizatori cu abonament. In acelasi timp veniturile generate desegmentul de utilizatori de cartele preplatite au crescut cu 3%", aspus Tsamaz.

La finele lunii septembrie Cosmote avea 1,3 milioane de abonatisi 5,3 milioane de clienti pe cartele preplatite. Potrivit planuluidin 2005, Cosmote estima ca va obtine profit net din acest an inRomania. Dupa primele noua luni, compania are o pierdereoperationala de 9,3 mil. euro.

In ce priveste momentul in care economia din regiune isi vareveni, Tsamaz estimeaza ca acest lucru se va intampla in 2011."Daca va aduceti aminte, regiunea noastra a fost afectata destul detarziu prin comparatie cu Europa de Vest, astfel incat noi credemca schimbarea de tendinte va veni, de asemenea, mai tarziu. Nu neasteptam la nicio schimbare in economie mai devreme de anul 2011",a spus el.

Se schimba managementul OTE?

Guvernul socialistilor greci (PASOK), condus de GeorgePapandreou, se pregateste sa schimbe managementul mai multorcompanii de stat, potrivit relatarilor din presa greaca. Una dintrecompaniile vizate este OTE, unde statul grec are 25% din actiuni siare dreptul de a numi presedintele boardului. In prezent, functiilede presedinte si CEO ale OTE sunt cumulate de Panagis Vourloumis,care avea suportul statului grec si al Deutsche Telekom - caredetine 30% din titlurile OTE. Discutiile despre OTE sunt"sensibile" pentru ca schimbarile trebuie agreate cu DeutscheTelekom, scrie presa elena.

Atac direct la clientii rivalilor

Cosmote a lansat ieri un atac direct asupra bazei de clienti arivalilor, anuntand ca va oferi minute gratuite suplimentare pentruapeluri nationale si internationale utilizatorilor care pleaca cutot cu numar din retelele competitorilor. "Clientii care doresc saisi porteze numerele in reteaua Cosmote vor beneficia de o ofertaspeciala. Astfel, cei care se aboneaza pe 2 ani vor primi in primulan bonusuri lunare constand in minute nationale si internationale,precum si minute si SMS-uri in retea. Prin intermediul acestorbonusuri, utilizatorii mai pot primi intre 100 si 1.000 de minutenationale si internationale si pana la 1.500 de minute si SMS-uriin retea, in functie de planul tarifar ales", potrivit oficialilorCosmote. Compania a lansat ieri un nou portofoliu de abonamentedenumit Real Option, care este format din noua planuri tarifare,care includ intre 125 si 2.600 de minute nationale siinternationale (catre retele de telefonie fixa din Europa si retelede telefonie fixa si mobila din Israel, Canada si USA). In functiede abonament clientii pot ajunge sa primeasca apeluri si SMS-urinelimitate in retea. Costurile lunare pentru aceste noi planurivariaza intre 6,72 euro si pana la 137 euro (fara TVA).Abonamentele din portofoliul anterior, Cosmote Full Option Plus,pot fi activate pana in data de 16 noiembrie. "Prin noul portofoliude abonamente raspundem (...) nevoilor de comunicare ale clientilornostri, asa cum au fost identificate in cele mai recente studii depiata", a declarat Gabriel Ionita (foto), managerul care raspundede ofertele Cosmote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO