Business Hi-Tech

Investiţie de peste un milion de euro într-o soluţie tehnologică cu impact în sectorul energiei verzi

Radu Puchiu, cofondator al Tinia Group: Soluţia pe care o lansăm va eficientiza şi va spori fiabilitatea energetică, promovând utilizarea surselor regenerabile de energie.

Radu Puchiu, cofondator al Tinia Group: Soluţia pe care o lansăm va eficientiza şi va spori fiabilitatea energetică, promovând utilizarea surselor regenerabile de energie.

Autor: Ioana Nita

10.02.2023, 12:30 499

Tinia Group, cu ajutorul unor cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, au dezvoltat o soluţie bazată pe tehnologiile de inteligenţă artificială şi blockchain care să simplifice procesul de distribuţie al energiei solare. Investiţia în soluţia Tinia se ridică la peste un milion de euro, dezvoltarea acesteia fiind realizată în peste 18.000 de ore de muncă în ultimele 16 luni, prin efortul dedicat al unei echipe de experţi cu diverse specializări, incluzând ingineri, specialişti şi programatori. „Soluţia tehnologică Tinia revoluţionează modul în care se face accesul la energia solară şi permite, atât utilizatorilor individuali, marilor consumatori, cât şi posesorilor de sisteme fotovoltaice, persoane fizice sau companii, să tranzacţioneze energia verde, direct, fără intermediari. Întregul proces se derulează în mod transparent, demersul Tinia fiind optimizarea consumului de energie şi reducerea costurilor, protejând totodată reţeaua tradiţională.“

„Soluţia pe care o lansăm va eficientiza şi va spori fiabilitatea energetică, promovând utilizarea surselor regenerabile de energie“, a declarat Radu Puchiu, cofondator Tinia Group. În cazul consumatorii individuali, utilizarea soluţiei Tinia presupune instalarea unui mic echipament hardware (sistem de telemetrie şi de agregare de date de la panourile fotovoltaice, echipamentele de producţie şi monitorizarea energiei) ce asigură accesul în ecosistemul producătorilor de energie verde aflaţi în proximitate, pentru a cumpăra necesarul de energie. Un echipament similar este instalat la posesorii de sisteme fotovoltaice, care le permite acestora să vândă, fără intermediari, excedentul de energie. Companiile posesoare de parcuri fotovoltaice pot vinde energia produsă marilor consumatori, având, acum, trasabilitate în proces. Energiei produse îi este atribuit un certificat digital unic, care facilitează urmărirea traseului parcurs până la utilizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO