Business Hi-Tech

iPhone-ul nu a adus profit multor operatori

18.08.2009, 18:45 18

Subventiile care au fost platite de operatorii de telefonie mobila la nivel global pentru a atrage consumatorii in scopul achizitionarii unui iPhone nu au facut nimic pentru a creste profitul, iar in unele cazuri chiar le-au scazut castigurile, conform unui raport efectuat de compania Strand Consult.

"Conform cercetarilor efectuate asupra operatorilor, niciunul nu si-a crescut cota de piata, venitul sau profitul ca urmare a introducerii iPhone-ului", scrie in raport. "Dimpotriva, unii operatori au spus ca profitul le scade din cauza iPhone-ului", au adaugat oficialii firmei de cercetare.

Apple a lansat primul iPhone la mijlocul anului 2007, iar mobilul a devenit rapid un hit pe piata consumer datorita designului sau unic si usurintei in utilizare. In al doilea trimestru din 2007, Apple a vandut 5,2 milioane de iPhone-uri. Cifra poate fi comparata cu cele 268 de milioane de telefoane mobile vandute de toti producatorii la nivel global, insa nu toata lumea a avut profit.

"Nu am gasit niciun operator care sa fi generat o crestere in valoare pentru detinatorii de actiuni cu ajutorul iPhone-ului", au spus oficialii Strand. "Cand ne uitam la cifre, nu putem vedea efectul iPhone-ului - multe companii ce reprezinta concurenta se descurca mult mai bine", au adaugat ei.

AT&T, unicul distribuitor al iPhone-ului in Statele Unite, a declarat in iunie ca pretul noii versiuni ale dispozitivului va fi apropiat de pretul original al iPhone 3G, care a pus presiune asupra marjei de profit anul trecut.

SingTel, cea mai mare firma de telefonie din Asia de Sud-Est, a raportat profituri in scadere din cauza lansarii iPhone-ului, adaugand ca numai acest dispozitiv a afectat negativ marja de profit cu 3-4%.

TeliaSonera, operatorul principal din Peninsulele Nordice, a lansat iPhone-ul cu ajutorul unor campanii de marketing mari in toate tarile nordice, dar cota de piata nu a crescut, iar venitul/utilizator (ARPU) a ramas la acelasi nivel, conform raportului Strand.

Nivelul ARPU al firmei Telia Sonera in Danemarca a scazut de la 212 coroane daneze la 168 in ultimii doi ani. Cota de piata a ramas neschimbata in aceasta perioada.

In Elvetia, cota de piata a companiei a scazut cu 1% in ultimii doi ani si are cel mai mic ARPU dintre toti operatorii de telefonie mobila pe acea piata, cu o scadere la 179 de coroane elvetiene in primul trimestru al anului curent.

Operatorii au subventionat puternic iPhone-urile, in speranta unor castiguri ulterioare, insa in timp ce Apple se indeparteaza de acorduri exclusive, operatorii raman fara oportunitati, sustin oficialii Strand.

"Operatorii cauta cu siguranta alternative la iPhone care ar putea intoarce mai multa valoare catre operator", a declarat Frank Meehan, director general al INQ Mobile, o divizie a firmei producatoare de telefoane mobile, Hutchison.

Raportul Strand sustine ca alti producatori de dispozitive mobile incep sa prinda din urma compania Apple, al carei ultim model seamana foarte mult cu iPhone-ul original, si a afirmat ca mai multi operatori mici au inceput sa atraga clientii iPhone-ului de la alti operatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO