Business Hi-Tech

Julien Ducarroz, CEO, Orange România: Tehnologia 5G este o prioritate în continuare, la fel şi extinderea fibrei optice. Vom continua să extindem şi să îmbunătăţim infrastructura de fibră optică

ZF Digital Summit 2023.

Julien Ducarroz, CEO, Orange România: Tehnologia 5G este...

Autor: Alexandra Cepăreanu

07.11.2023, 14:07 397

Tehnologia 5G şi extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii de fibră optică sunt două dintre priorităţile Orange pe piaţa locală, a spus Julien Ducarroz, CEO, Orange România, prezent în cadrul conferinţei ZF Digital Summit 2023.

„5G este fundamentul şi ne concentrăm în continuare în această zonă. De asemenea, în ultimul an, ne-am concentrat pe dezvoltarea infrastructurii de fibră optică. Personal mă voi strădui să continui acest efort la nivel local, pentru că încă nu suntem numărul unu în zona de internet fix şi vom încerca să extindem şi mai mult acoperirea. Dacă te întrebi ce ar putea fi îmbunătăţit, extinderea infrastructurii de fibră optică ar putea fi îmbunătăţită. Planul pentru anul următor vizează tehnologia 5G”, a spus Julien Ducarroz.

 

Ce a mai spus Julien Ducarroz

Investim constant în IT&C şi în segmentul de business-to-business (B2B), unde observăm o cerere crescută şi un mare potenţial, în special în zona de transformare digitală a companiilor şi a sectorului public. Aici avem o poveste de succes, în B2B, unde am înregistrat o creştere de peste 13% anual. În ceea ce priveşte sectorul de consumatori (B2C), aici este o provocare mai mare. Am observat scăderi în numărul de clienţi, dar rămânem în continuare lideri pe piaţă, ceea ce ne bucură foarte mult.

YOXO este o aplicaţie revoluţionară pentru piaţa de telefonie mobilă, şi vedem o creştere semnificativă. YOXO este în România dar am dus serviciul şi în alte ţări pentru a aborda această generaţie mai tânără. Asta ne ajută să ne diferenţiem de brandul nostru principal, care se adresează unui public diferit. YOXO va deveni mai important decât brandul principal? Nu cred, pentru că brandul este foarte puternic, avem convergenţă şi oferim toate serviciile sub această umbrelă, aşa că va continua să crească. Cât de mare poate deveni YoXo? Aş spune că va reprezenta probabil 10-15% din totalul pieţei.

Costul capitalului a crescut, iar unul dintre principalele motive este riscul ţării, din diferite perspective. Practic, fără să faci ceva diferit în business, dacă costul tău de capital creşte şi tu trebuie să te descurci mai bine, pentru că altfel investitorul tău va decide să meargă într-o altă ţară unde randamentul este mai mare decât costul capitalului. Există şi situaţii mai grave. De exemplu, dacă te uiţi la pieţele unde Orange activează, spre exemplu în Moldova, evident, riscul este mai mare. Prin urmare, costul capitalului este şi mai mare. Aşa că trebuie să faci şi mai bine pentru a mulţumi investitorul. Eu sper că oricum costul capitalului se va reduce. Cred că astăzi este destul de ridicat din cauza unei situaţii temporare. Sper că în doi sau trei ani vom vedea o uşoară reducere a dobânzilor, deoarece suntem mult mai mari decât, de exemplu, în Polonia, unde, când te uiţi la economia ţării, poate că Polonia este puţin mai avansată, dar nu atât de mult încât să justifice o astfel de diferenţă. Trebuie să ne descurcăm din ce în ce mai bine într-o piaţă din ce în ce mai dificilă. Există încă probleme structurale pe care trebuie să le abordăm colectiv, la nivel de industrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO