Business Hi-Tech

La ce lucreaza Hewlett-Packard in laboratoarele sale de cercetare?

La ce lucreaza Hewlett-Packard in laboratoarele sale de cercetare?

Prith Banerjee, directorul laboratoarelor de cercetare HP: "Ne vom concentra eforturile pe 20-30 de proiecte mari"

09.06.2008, 20:05 27

HP Labs, divizia de cercetare a companiei americane Hewlett-Packard, cel mai mare producator de PC-uri din lume, intentioneaza sa inlocuiasca sistemul traditional de interconectare pe baza de cupru a circuitelor electronice cu tehnologie laser.
Denumita "interconectare fotonica", tehnologia va permite instalarea a sute de procesoare pe o placa de baza, reducand in acelasi timp consumul de energie.
Proiectul Photonic Interconnect reprezinta una din cele trei initiative de cercetare in domeniul sustenabilitatii IT, pe care HP le-a anuntat in cadrul evenimentului HP Labs EMEA, organizat pe 5 iunie la Bristol, Marea Britanie.
Conform oficialilor companiei, tehnologia, care este de 20 de ori mai eficienta din punct de vedere electric decat produsele actuale, permite atat interconectarea dispozitivelor care se afla la cateva sute de nanometri distanta (intre nucleele unui procesor sau intre memorii si procesor, determinand cresterea latimii de banda), cat si a celor aflate la 100 de metri distanta (intre mai multe sisteme).
Pe langa proiectul de interconectare fotonica, HP a anuntat ca lucreaza la constructia unui centru de date care urmareste reducerea cu pana la 75% a emisiilor de dioxid de carbon, precum si injumatatirea costurilor totale de achizitie si utilizare (TCO/ Total Cost of Ownership).
Potrivit lui Chandrakant Patel, directorul laboratorului de ecosisteme IT sustenabile din cadrul HP Labs, cercetatorii urmeaza sa studieze modul in care energia este folosita intr-un centru de date si sa dezvolte tehnologii care necesita resurse mai putine. Un exemplu mentionat de Patel este utilizarea a cateva mii de senzori pentru a monitoriza temperatura sistemelor si pentru a ajusta dinamic puterea furnizata sistemelor de racire.
Cel de-al treilea proiect HP vizeaza dezvoltarea unui set de instrumente care vor modela, masura, prezice si gestiona impactul pe care procesele de productie si distributie il au asupra mediului.
Hewlett-Packard a prezentat o noua strategie de dezvoltare pentru divizia sa de cercetare HP Labs, care urmareste concentrarea eforturilor companiei pe 20-30 de proiecte mari, cu scopul de a lansa mai rapid produse vandabile pe piata.
"Din cele aproximativ 150 de proiecte derulate in trecut, am selectat 20-30 de 'pariuri mari', care implica eforturile mai multor cercetatori si care ne vor permite sa oferim produse concrete diviziilor de business ale HP, precum si clientilor acestora", a declarat Prith Banerjee, directorul laboratoarelor de cercetare ale Hewlett-Packard.
Oficialul companiei a precizat ca cei aproximativ 600 de cercetatori din laboratoarele HP vor aborda cinci teme mari de cercetare: managementul informatiei, servicii dinamice online, transformarea continutului analog/digital, gestionarea infrastructurilor inteligente si sustenabilitatea.
"In trecut, cu 150 de teme de cercetare, diviziile de business aveau dificultati in transformarea descoperirilor stiintifice in produse. Prin concentrarea pe 20-30 de proiecte, cu o viata limitata, practic toata munca va avea o aplicatie in lumea reala", a adaugat Banerjee.
El a precizat ca HP Labs isi concentra 10% din munca pe munca de cercetare pura, 40% pe cercetare aplicata si restul de 50% pe dezvoltarea produselor.
"Acum aceste directii vor avea o pondere egala si ne vom axa mai mult pe partea de cercetare decat pe dezvoltare", a spus Banerjee.
Printre alte proiecte aflate in derulare in laboratoarele HP se numara criptografia cuantica si realitatea augmentata. Conform cercetatorilor, codificarea informatiei sub forma de cuante de lumina reprezinta, in teorie, o tehnica impenetrabila de securizare a informatiei, ce poata fi utilizata pentru a preveni frauda electronica.
Atat transmitatorul mesajului, cat si receptorul (un telefon mobil si un ATM, spre exemplu) utilizeaza un set de chei secrete de decodificare, care sunt transmise odata cu mesajul. Orice tentativa de interceptare a continutului mesajului duce la modificarea acestuia la nivel subatomic - atacatorul nu va avea astfel un material inteligibil pentru a putea deduce algoritmul de criptare, iar sistemele vor ignora mesajul transmis, deoarece stiu ca transmisia a fost compromisa.
Programul de realitate augmentata mscapes este un prototip care permite utilizatorilor sa suprapuna imagini, sunete sau clipuri video peste lumea reala.
Se pot crea astfel jocuri sau tururi virtuale de orase, care evolueaza in functie de locatia si actiunile utilizatorilor.
Cu ajutorul unui dispozitiv mobil cu modul GPS sau RFID si cu soft-ul descarcat de pe site-ul mscapers.com, utilizatorii pot activa anumite evenimente (afisarea unei imagini, redarea unei melodii etc.), pe masura ce se deplaseaza pe glob, apropiindu-se de o anumita locatie sau petrecand un numar de minute intr-o alta locatie.
Aceste concepte se regasesc si intr-una din temele de cercetare pe care o vizeaza laboratoarele de cercetare HP - servicii dinamice online.
Potrivit lui Banerjee, HP va dezvolta tehnologii care vor permite utilizatorilor sa acceseze servicii pe internet in functie de "cine esti, unde esti si care sunt preferintele tale".
Tot in acest domeniu, compania a dezvoltat conceptul "cells as a service" - un sistem de masini virtuale independente care vor fi instalate pe un computer. Astfel, utilizatorii ar putea avea cate un profil (ce contine un sistem de operare si sistem de stocare propriu) pentru fiecare tip de activitate pe care o desfasoara la birou, acasa, pentru browsing pe internet, tranzactii bancare etc.
HP, care are un buget anual de circa 3,6 mld. dolari (2,3 mld. euro) pentru cercetare si dezvoltare, detine 23 de laboratoare in sapte locatii de pe glob.
Cei mai multi din cei 600 cercetatori ai companiei lucreaza la sediul central din Palo Alto, California.
Laboratorul din Bristol are peste 100 de cercetatori, iar compania mai detine centre in Israel, India, China si Japonia. Cel mai nou laborator al companiei a fost deschis in Sankt Petersburg, Rusia.

Industria intra in era Everything as a Service
Potrivit lui Shane Robison, director responsabil de strategie si tehnologie in cadrul HP, vom observa o crestere rapida a numarului serviciilor si aplicatiile online pe parcursul urmatorilor cinci ani. Acestea vor avea aplicatii atat in mediul de business, cat si in divertisment sau comunitati sociale si vor fi personalizate in functie de preferintele fiecarui utilizator. "Software as a Service reprezinta doar varful iceberg-ului", a declarat Robison.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO