Business Hi-Tech

Lucian Bondoc, Managing Partner, Bondoc şi Asociaţii: Ne aşteptăm ca într-un orizont destul de scurt de timp, complexitatea reglementărilor din mediul virtual să se apropie de cea din mediul offline

ZF Digital Summit 2023.

Lucian Bondoc, Managing Partner, Bondoc şi Asociaţii:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

06.11.2023, 15:07 48

Cadrul legislativ dedicat activităţii desfăşurate în mediul online se află în proces de dezvoltare iar într-un orizont destul de scurt de timp va atinge nivelul celui care este dedicat mediului offline, consideră Lucian Bondoc, Managing Partner, Bondoc şi Asociaţii.

„Noi ne aşteptăm ca într-un orizont destul de scurt de timp, complexitatea din virtual să se apropie de cea din mediul offline. Vorbim de protecţia datelor personale, vorbim de baze de date, de cyber security şi trebuie să te gândeşti faţă de ce se întâmplă acum, că vom avea situaţii diferite. Aşa cum acum sunt aeroportul şi porturi, sunt anumite situaţii speciale care necesită supra-reglementare. Avem exemplu zona de servicii esenţiale. Sunt o serie întreagă de agenţi economici care trebuie să aibă o întreagă documentaţie pe zona de siguranţă cibernetică. Din câte ştim noi, 90% nici n-au început încă şi o să apară potenţialele dificultăţi doar de acolo. Dar da, şi simplul fapt de a urmări această arbolescenţă e complicat. Noi facem tot felul de news lettere, analize, avem foarte mulţi avocaţi implicaţi în acest efort, pentru că pur şi simplu, să ţii pasul cu câteva zeci de acte normative care deja se dezvoltă e un efort în sine, dar e singura cale de a face faţă şi de a înţelege mai bine în ce direcţie se merge”, a spus în cadrul conferinţei ZF Digital Summit 2023 Lucian Bondoc.

 
 

Ce a mai spus Lucian Bondoc

În ultimii 200 de ani s-a făcut o lume artificială, tehnologică şi avem acum infrastructură, avem autostrăzi, avem căi navale, căi aeriene şi cu o complexitate foarte mare de meserii în clasificarea ocupaţiilor. În prezent, în România sunt peste 4.390 de meserii, peste 610 coduri CAEN şi toate acestea au dus la o nevoie de legiferare cumva proporţională - sunt peste 85.000 de acte normative în România, sunt peste 15.800 doar de lege, ordonanţe şi codului de guvern. Deci avem coduri - Cod civil, Cod administrativ, cod fiscal, cod penal, de procedură penală, dar pe lângă acestea ar trebui să se elaboreze o legislaţie normă, pur şi simplu, pentru a reflecta această complexitate. Şi acum suntem în plin proces în care creăm o lume în care mutăm o parte din economie în virtuală. Şi trebuie să înţelegem un lucru, complexitatea va trebui să fie destul de proporţională, pentru că foarte multe activităţi care acum se dezvoltă doar în lumea fizică vor fi şi în mediul virtual. Se întâmplă deja. Doar că sunt două diferenţe foarte importante. Se întâmplă mult mai repede. Deci probabil că în 20 de ani lumea va fi complet transformată. Avem o efervescenţă legislativă enormă în prezent şi la nivel european şi în România. Vorbim de zona de inteligenţă artificială, dar este zona de cyber security, protecţia datelor personale, vorbim de servicii digitale, vorbim de servicii esenţiale. Toate acestea sunt un fel de coduri din punctul nostru de vedere şi pe baza lor se va dezvolta şi diversifica tot restul.

Revenim la diferenţe, deci se întâmplă mult mai repede şi într-un context în care o parte mai mică din populaţie are de fapt informaţii relevante. Acum 200 de ani, startul a fost cam la fel.

Noi vorbim foarte mult de IT în România, dar pe datele Eurostate de anul trecut suntem pe penultimul loc în Europa la numărul de IT-işti în forţa de muncă, sub 3% faţă de o medie europeană semnificativ peste, deci doar Grecia este sub noi.

Dacă asişti un client care vrea să contracteze un soft, trebuie să ştii cu ce se mănâncă, trebuie să adaptezi şi pe partea de drept civil şi pe partea de IP, partea de dreptul concurenţei, trebuie să te gândeşti ce se va întâmpla pe perioada de garanţie, cum faci compatibilitatea cu ce ai deja, ce se va întâmpla când va trebui să faci o actualizare, rotecţia datelor personale, zona de cyber security, dacă intră în zona servicii esenţiale, sa nu. Apropo de AI, dacă intră pe anexa unu, doi sau trei din proiectul de regulament, pentru că vor fi foarte multe aspecte de design. Noi suntem 41 de avocaţi.  Este nevoie de pluridisciplinalitate pentru a gestiona această complexitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO