Business Hi-Tech

Magyar Telekom intra pe piata de retail

30.11.2005, 20:00 17

Operatorul Magyar Telekom (ex-Matav), detinut de Deutsche Telekom, pregateste pentru primul trimestru al 2006 intrarea in Romania pe piata de retail telecom, prin subsidiara sa de la Bucuresti, a declarat Elek Staub, presedinte si director executiv al companiei maghiare.

In ultimele luni au circulat tot mai multe zvonuri despre interesul Deutsche Telekom pentru piata locala de telecomunicatii, iar Magyar Telekom primise inca din 2004 aprobarea de a-si creste afacerile prin achizitii in Est, primind un buget de aproape un miliard de dolari (peste 800 de milioane de euro). Compania a intrat pe piata locala in 2004, prin preluarea Combridge, furnizor alternativ de solutii de telecomunicatii, care s-a infiintat in 2002.

Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Combridge nu au comentat pe aceasta tema.

Compania intermediaza interconectarea clientilor Magyar Telekom la operatorii locali si iesirea apelurilor initiate din Romania spre operatori din Vest. A fost de asemenea implicata in contractul dintre Telecomunicatii CFR si Deutsche Telekom. Printre clientii companiei se numara SNR, Idilis si altele. Combridge a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,9 milioane de euro, conform raportarilor de la Ministerul Finantelor.

Magyar Telekom a inceput achizitiile strategice cu operatorul alternativ bulgar Orbitel, pentru care a platit 8 milioane de euro, in cadrul unei tranzactii care s-a incheiat ieri.

"Aveam nevoie de o prezenta mai puternica pe o piata care creste foarte rapid, iar economia este foarte dinamica", a declarat Elek Straub. Orbitel are propria retea de telefonie cu acoperire in toata Bulgaria, are o cota de piata estimata la 25% pe partea de servicii de acces Internet, fiind bine pozitionata pe partea de telefonie online.

Orbitel a avut anul trecut afaceri de 9,3 milioane de euro si un profit operational (EBITDA) de 1,1 milioane de euro.

Magyar Telekom vrea de asemenea sa isi sporeasca anul viitor prezenta in Ucraina, pe care o vede ca urmatoarea piata din Est ce va inregistra cresteri spectaculoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO