Business Hi-Tech

Marcel Borodi: In urmatorii trei ani ne vom extinde afacerile prin achizitia unor firme

Marcel Borodi: In urmatorii trei ani ne vom extinde afacerile prin achizitia unor firme

Marcel Borodi, CEO al grupului Brinel: Am inregistrat in ultimul timp o crestere pe partea de solutii si servicii si am decis sa nu mai livram produse pentru magazinele de retail, astfel ca ne vom focusa activitatea pe dezvoltarea si furnizarea de solutii IT.

11.06.2007, 22:11 58

Compania clujeana si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 2 mil. euro pentru achizitii de companii, imobile si echipamente
Marcel Borodi, CEO si actionar majoritar al firmelor din grup, considera ca avansul accelerat al pietei IT se datoreaza in principal gradului de maturizare al clientilor, cu toate ca, potrivit acestuia, vor mai trece cel putin cinci ani pana cand firmele din Romania vor ajunge la nivelul de dezvoltare a pietei comparabil cu cel din vestul Germaniei.
Potrivit omului de afaceri clujean solutia de crestere in acest business o reprezinta extinderea activitatii prin preluarea de firme gata-formate, care detin competente asemanatoare cu cele ale companiei Brinel, in care nu mai este nevoie de investitii decat in cresterea capacitatilor de productie.
Brinel si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 2 mil. euro, bani destinati achizitionarii de companii din centrul tarii, inclusiv pentru noi imobile si pentru dotarea companiilor preluate cu echipamentele necesare.
"Vom miza in continuare pe extinderea prezentei locale a companiei, fie organic, fie prin achizitionarea unor firme mai mici care desfasoara activitati similare cu ale noastre. In acest sens, la inceputul lunii mai, am preluat compania Promedia din Sibiu, iar dorinta noastra este ca pana la sfarsitul acestui an sa mai achizitionam inca o firma in orasul Brasov", declara Marcel Borodi.
In prezent Brinel desfasoara activitati in Timisoara, Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca si Sibiu.
Borodi afirma ca vrea sa transforme Brinel intr-unul dintre principalii furnizori romani de solutii informatice, prin integrare de software, hardware si comunicatii.
Brinel asambleaza din 1992 sistemele Alpis, brandul sub care compania produce calculatoare, iar anul trecut a fost introdusa o linie proprie de laptopuri.
In opinia managerului Brinel, cele mai mari vanzari in acest an se vor obtine pe partea furnizarii de solutii IT de business, 40% din totalul vanzarilor inregistrate de grup fiind realizate de catre echipa din Cluj-Napoca. "Am inregistrat in ultimul timp o crestere pe partea de solutii si servicii si am decis sa nu mai livram produse pentru magazinele de retail, astfel ca ne vom focusa activitatea pe dezvoltarea si furnizarea de solutii IT", explica Marcel Borodi.
"In ceea ce priveste extinderea noastra in Sibiu si, spre sfarsitul anului, in Brasov, aceasta se datoreaza pe de o parte dezvoltarii economice a acestor zone in ultimul timp, iar pe de alta parte vrem sa completam un gol existent in prezent pe aceste piete din punct de vedere al solutiilor software pentru managementul afacerilor", a mai spus Borodi.
Managerul grupului clujean de companii IT a anuntat ca pe primele patru luni ale acestui an s-a inregistrat la nivel de grup o crestere de 70% a indicatorilor financiari, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungandu-se la valoarea de 5 mil. euro. Conducerea companiei estimeaza ca pana la sfarsitul exercitiului financiar 2007-2008, cifra de afaceri va atinge valoarea de peste 25 mil. euro, valoarea reprezentand o crestere de aproximativ 30% fata de anul trecut.
"Exercitiul nostru financiar a inceput in data de 1 aprilie a acestui an si se va finaliza la sfarsitul lunii martie 2008, ultima parte a anului, respectiv lunile septembrie-octombrie, reprezinta perioada cea mai ofertanta ca vanzari. De regula incercam sa mergem pe o crestere de 30%, plus-minus 5%", a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Borodi, CEO si actionar majoritar al firmelor din grup.
Marcel Borodi spune ca planurile de investitii in 2006 au prevazut achizitionarea unor noi echipamente de lucru si marirea echipei de vanzari din Cluj-Napoca.
"Anul trecut am concesionat impreuna cu alte patru firme o hala de productie in zona Tetarom IV, spatiu in care ne desfasuram in momentul de fata o parte din activitatile noastre de productie.
Grupul de companii Brinel are acum aproximativ 160 de angajati. "Nu cred ca vom inregistra in perioada urmatoare evolutii spectaculoase din acest punct de vedere. Va creste echipa de la solutii de business cu inca 14 oameni, un numar aproximativ egal urmand sa fie angajat la divizia de infrastructura. Insa cresterea va fi normala. Cu tot cu eventuale preluari, nu cred ca vom depasi 200 de angajati pana la sfarsitul anului urmator", a adaugat Marcel Borodi.
Marius Borodi spune ca a fost contactat si a purtat mai multe discutii legate de posibilitatea de a vinde grupul de companii pe care l-a fondat acum 15 ani. "Au fost mai multe propuneri, dar nu unele pe care sa le luam in calcul. Au existat discutii cu unele fonduri de investitii, dar lucrurile au fost mai degraba in zona tatonarilor, avand in vedere marja de profit din industria noastra. Am purtat discutii si cu agenti ai unor companii straine - de regula companii de consultanta, dar acestea nu s-au concretizat. Nu vrem sa vindem acum, avem inca multe de spus pe piata si putem creste in continuare, apeland la finantari bancare", a declarat anterior pentru ZF omul de afaceri.
Compania Net Brinel S.A. si-a inceput activitatea in anul 1991 la Cluj-Napoca, avand ca principal domeniu de activitate furnizarea de solutii IT prin integrarea de software, hardware si comunicatii. Brinel detine o retea nationala de 40 de parteneri si sucursale proprii, 500 de clienti in portofoliu si are 155 de angajati. In 2006 grupul Brinel a inregistrat o cifra de afaceri de 19,5 mil. euro, iar pentru 2007 se estimeaza o crestere de 30%. Brinel detine trei divizii, de asamblare PC si distributie, de dezvoltare si implementare software si divizia de furnizare de solutii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO