Business Hi-Tech

Microsoft nu stie deocamdata cum sa continue lupta de preluare a Yahoo!

02.05.2008, 17:52 13

Gigantul american trebuie sa decida fie daca mentine oferta de 44,6 miliarde de dolari (28,64 miliarde de euro), fie daca incearca o preluare agresiva, fortand schimbarea conducerii companiei de servicii web.
Potrivit cotidianului Wall Street Journal, directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, si surse apropiate acestuia sunt inca indecisi in privinta urmatorului pas pe care compania de software ar trebui sa il faca.
In ultimul timp, Microsoft a examinat posibilitatea unei noi oferte de pana la 33 de dolari (21,19 euro) per actiune, fata de cea initiala de doar 31 de dolari (19,91 euro) per actiune, mai precizeaza sursa citata. Aceasta majorare ar putea permite celui mai mare producator de software din lume o preluare in termeni amiabili a companiei furnizoare de servicii web, dar de asemenea si o mai buna sansa de castig in cazul declansarii unei strategii de tip "proxy fight" pentru schimbarea conducerii acesteia.
Stephen Pope, responsabil al departamentului de strategie al firmei de servicii financiare Cantor Fitzgerald, a declarat ca negocierea unei solutii este varianta optima pentru ambele companii, date fiind consecintele negative ale unei preluari ostile.
Scopul Microsoft in ceea ce priveste achizitia Yahoo! este acela de a oferi o alternativa puternica fata de Google.
Acesta din urma detine un oarecare monopol al pietei de publicitate online, a carei valoare se ridica la aproximativ 41 de miliarde de dolari (26,33 miliarde de euro).
Pe de alta parte totusi, conducerea Microsoft trebuie sa fie precauta in inaintarea de oferte. O oferta prea generoasa ar putea avea ca efect iritarea actionarilor companiei de software.
Conducerea Yahoo! doreste o oferta depana la 39 de dolari per actiune (22,47 - 25,94 euro), iar actionarii companiei de servicii web inclina pentru suma de 37 de dolari (23,76 euro) per actiune, mai scrie Wall Street Journal.
Reprezentantii Microsoft au declarat ca o decizie va fi luata in decursul saptamanii acesteia.
Pe bursa de pe Wall Street, actiunile gigantului software au scazut cu 12 centi ajungand la 28,52 de dolari (18,31 euro) per actiune, in timp ce actiunile Yahoo! s-au majorat cu 18 procente stabilindu-se la 27,41 de dolari (17,60 euro) per actiune.
Directorul executiv al Yahoo!, Jerry Yang, a declarat ca oferta Microsoft subestimeaza valoarea reala a companiei sale. "Investitiile si achizitiile vor mari valoarea Yahoo!", a mai adaugat acesta. Opinia sa este sustinuta si de actionari, Bill Miller, al doilea mare actionar al companiei de servicii web declarand ca este necesar ca Microsoft sa majoreze oferta. Dupa ce a refuzat Microsoft, Yahoo! a cautat alte tranzactii, una dintre acestea fiind o posibila alianta cu divizia AOL a Time Warner Inc. Termenul limita (27 aprilie) propus de gigantul software pentru luarea unei decizii a trecut fara a se ajunge la o intelegere.
Microsoft, ce detine al treilea cel mai popular motor de cautare de pe internet, urmareste preluarea Yahoo! cu scopul de a deveni un concurent redutabil pentru Google.
Reclamele ce apar odata cu rezultatele utilizarii unui motor de cautare constituie mai mult de jumatate din vanzarile totale de publicitate de pe internet.
Potrivit oficialilor Microsoft, valoarea acestei piete se va dubla ajungand la 80 de miliarde de dolari (51,38 miliarde de euro) pana in 2010.
Directorul finaciar al producatorului de software din Redmond, Chris Lidell, a declarat ca, eventual, Microsoft ar putea sa se orienteze si catre alte investitii sau parteneriate pentru a-si intari afacerile online.
Investitori precum Jane Snorek sustin insa ca achizitia Yahoo! nu va mari cota de piata a companiei de software.
Insusi Ballmer a declarat in acest sens, in 2006, ca o preluare a companiei furnizoare de servicii web nu va imbunatati afacerea online a Microsoft. Motivul este ca doar Google detine un produs mai bun decat Microsoft, a mai precizat acesta.
"In momentul de fata este din ce in ce mai probabil ca Microsoft sa renunte la oferta odata cu stagnarea negocierilor", a declarat Sveinn Palsson de la Credit Suisse Group.
Piata bursiera este dominata de pesimism in privinta acceptarii ofertei Microsoft de Yahoo! dat fiind faptul ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt "semnificativ mai mici decat acum doua luni"
Yahoo! a inregistrat, in primele trei luni ale anului, un profit net de 542 de milioane de dolari (348,119 milioane de euro), in urcare cu 281% fata de primul trimestru din 2007. In primul trimestru al anului trecut, compania a raportat un profit net de 142 milioane de dolari.
Excluzand elementele exceptionale si costurile de compensare a actiunilor, compania a inregistrat un profit net de 150 de milioane de dolari (96,34 milioane de euro), fata de 154 de milioane de dolari (98,91 milioane de euro) in aceeasi perioada din anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO