Business Hi-Tech

Microsoft si Yahoo! se opun ideii Google in procesul de digitalizare a cartilor

Microsoft si Yahoo! se opun ideii Google in procesul de digitalizare a cartilor

Se presupune ca si firma Amazon.com s-a alaturat companiilor mai sus mentionate

23.08.2009, 18:33 26

Microsoft, cel mai mare producator de software la nivel global, si Yahoo!, fostul detinator al celui de-al doilea motor de cautare din lume, se alatura unui grup de oponenti pentru a impiedica gigantul Google sa obtina dreptul sa transforme in format digital milioane de carti, au declarat oficialii companiilor citati de presa internationala.

Firmele vor face parte din Alianta Cartii Deschise (Open Book Alliance), care include firme non-profit si librarii care se opun actiunii Google de a publica milioane de carti online.

"Da, am fost de acord sa participam in coalitie", a afirmat un purtator de cuvant al companiei Microsoft. O purtatoare de cuvant a firmei Yahoo! a confirmat, de asemenea, implicarea in opozitie.

Se presupune ca si firma Amazon.com s-a alaturat companiilor mai sus mentionate, insa o purtatoare de cuvant a sustinut ca: "Oficialii nu comenteaza cu privire la zvonuri sau speculatii".

Criticii sustin ca acordul pe care Google incearca sa-l obtina va oferi gigantului abilitatea de a seta preturi pentru formatul digital odata ce cartile vor fi scanate si afisate online. Daca serviciul devine o necesitate pentru librarii, companiile se vor confrunta cu monopolizarea pretului, sustin oponentii Google.

De asemenea, continua ei, acordul i-ar permite lui Google, si numai acestei companii, sa digitalizeze asa-numitele "opere orfane", fapt care ar ridica problema unui proces anti-trust. Operele orfane reprezinta cartile sau alte materiale care sunt acoperite de legea dreptului de autor din Statele Unite, dar nu se stie cu certitudine cine detine drepturile pentru ele.

Google a adoptat o pozitie critica fata de situatia actuala. "Acordul nu este exclusiv. Daca va fi incheiat, va extinde accesul la milioane de carti in Statele Unite", a declarat Gabriel Stricker, un purtator de cuvant al companiei. "Necesitatea acestui acord este pusa in valoare de nevoia de concurenta pe acest segment al cartilor digitale. Astfel, este de inteles motivul pentru care rivalii nostri se lupta, respectiv prevenirea dezvoltarii concurentei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO