Business Hi-Tech

Mihai Matei, preşedinte ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii: Fără o legislaţie privind semnătura electronică, România nu se va putea digitaliza

Mihai Matei, preşedinte ANIS – Asociaţia Patronală a...

Autor: Alexandra Matei

17.10.2023, 13:54 139

Legislaţia privind semnătura electronică în România este un subiect care încă nu s-a concretizat, iar în prezent singurul cadru legal care reglementează semnătura electronică este depăşit de douăzeci de ani.

Mediul de afaceri trage încă un semnal de alarmă cu privire la proiectul de lege care ar trebui să reglementeze utilizarea semnăturii electronice pe scară largă în economia românească pentru că, afirmă Mihai Matei, preşedintele ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, fără o legislaţie modernă privind semnătura electronică, România nu se va putea digitaliza.

„O legislaţie mai modernă este importantă pentru semnătura electronică pentru că fără ea nu putem să modernizăm România. Astăzi avem avem o lege complet învechită, care recunoaşte doar semnăturile simple şi în piaţă sunt doar cinci furnizori care pot oferi astăzi semnături calficate în România. Fără o legislaţie privind semnătura electronică, România nu se va putea digitaliza”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă, care a fost organizată marţi, 17 octombrie, de Confederaţia Patronală Concordia.

În Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care îşi propune să modernizeze reglementarea generală a semnăturii electronice, însă există rezerve din partea mediului de afaceri cu privire la adoptarea lui.

În ultimii şase ani, au existat patru iniţiative legislative pentru reglementarea semnăturii electronice. La finalul anului trecut, a fost demarată o iniţiativă ce a avut la bază mai multe dezbateri pe tema reglementării legislaţiei privind semnătura electronică, în care au fost implicaţi parlamentari, autorităţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Însă, în ciuda acestei deschideri, spun reprezentanţii Concordia, au apărut brusc mai multe amendamente care vin să modifice sau să anuleze eforturile de până acum depuse de mediul de afaceri pentru a se reglementa legislaţia pentru semnătura electronică.

„Ne exprimăm speranţa că există voinţă politică pentru adoptarea cât mai rapidă a acestei iniţiative legislative, astfel încât să asigurăm un cadru legal modern privind semnătura electronică. Ne dorim ca noul cadru legislativ să vină în sprijinul evoluţiei interacţiunii digitale între mediul de afaceri şi cetăţeni, nu să o blocheze”, au mai adăugat reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia.

La conferinţa de presă au participat, de altfel, şi Edward Creţescu, general manager al Regista şi Ioana Regenbogen, Head of Legal & Corporate Affairs, în cadrul ING Bank.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 15 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB şi un total de peste 330.000 de angajaţi în aproape 2.200 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO