Business Hi-Tech

Mii de cercetători în domeniul inteligenţei artificiale au semnat petiţia împotriva roboţilor ucigaşi. Elon Musk se află printre aceştia

Mii de cercetători în domeniul inteligenţei...

Autor: Răzvan Botea

22.07.2018, 18:13 516

Mii de cercetători specializaţi în dezvoltarea inteligenţei artificiale au declarat că nu vor participa în dezvoltarea şi producerea roboţilor care vor putea identifica şi ataca ţinte umane fără supraveghere umană şi au semnat o petiţie împotriva armelor letale autonome, scrie The Guardian.

Demis Hassabis de la Google DeepMind şi Elon Musk se află printre cei 2.400 de semnatari ai unei petiţii care se vrea a  opri firmele militare şi naţiunile de la a produce roboţi autonomi care dispun de arme letale.

Mişcarea aceasta este cea mai nouă dintr-o serie de avertismente pe care le-au lansat în ultimul timp oamenii de ştiinţă şi organizaţiile îngrijorate de a oferirea posibilităţii de a alege între viaţă şi moarte unei maşini dotate cu inteligenţă artificială.

Ministerele britanice au afirmat că Marea Britanie nu dezvoltă arme letale autonome şi că forţele sale armate vor fi întotdeauna sub monitorizare şi control  uman.  

Îngrijorarea specialiştilor vine pe fondul avansului pe care l-a luat inteligenţa artificială şi care ar putea fi aplicată în domeniul militar pentru a construi arme sofiticate care să poată identifica, urmări şi trage asupra unei ţinte umane fără a primi comanda de la o persoană.

„Avem nevoie de legi internaţionale care să spună că armele autonome sunt inacceptabile. Un om trebuie să ia parte din această ecuaţie întotdeauna”, spune Toby Walsh, profesor al Universităţii South Wales.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO