Business Hi-Tech

Minimum 8 mld. dolari pentru frecvente radio in SUA

12.07.2006, 18:47 13

Comisia federala pentru Comunicatii (FCC) din SUA are in plan sa organizeze o licitatie in august prin care va scoate la vanzare sute de licente pentru frecvente radio pentru companiile care vor sa ofere servicii wireless, licitatie din care se estimeaza ca vor fi stranse intre 8 si 15 miliarde de dolari (6,2 - 11,7 miliarde de euro).
Aceasta licitatie a atras cele mai importante companii de profil din domeniu, dand nastere unor consortii chiar intre companii care concureaza pe aceeasi piata, exemple fiind aliantele intre rivalii DirecTV Group, EchoStar Communications Corp si Liberty Media. Este de asteptat ca la licitatie sa participe si un consortiu format din Sprint Nextel, Comsat Corp. si Time Warner Inc.
Agitatia provocata in industrie de aceasta licitate este explicata de dorinta operatorilor de telefonie americani de a intra in afacerile legate de televiziune, in timp ce conglomeratele media cauta sa obtina licentele scoase la licitatie pentru a putea lansa alte servicii profitabile, precum cele de acces wireless la Internet.
De altfel, conglomeratele media participante la licitatia organizata de FCC sunt interesate sa le ofere clientilor pachete de servicii de voce, acces wireless de mare viteza la Internet si servicii video. In mod obisnuit factura lunara pentru un asemenea pachet de servicii este de 100 $, deci creste venitul mediu per utilizator si, de asemenea, sunt fidelizati clientii.
"Licitatia ar putea de asemenea sa duca la dezvaluirea planurilor de fuziune sau preluare a anumitor companii care vor sa se alieze in aceasta industrie", este de parere Rebecca Arbogast, analist in cadrul Stifel, Nicolaus & Co.
Furnizorul de servicii prin satelit DirecTV, controlat de magnatul Rupert Murdoch, a dezvaluit de altfel la inceputul acestui an ca se afla in discutii cu compania EchoStar pentru a dezvolta impreuna un serviciu de acces wireless la Internet, in care ar urma sa fie investiti aproximativ un miliard de dolari.
Licitatia va fi organizata, conform planurilor initiale, in luna august, dupa ce o curte de apel din SUA a respins cererea inaintata de un grup de companii de amanare a procedurilor de acordare a licentelor pentru a le da o sansa si firmelor mai mici sa concureze pentru frecventele wireless.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO