Business Hi-Tech

Nokia a scăpat de sechestrul pus de Fisc

Nokia a scăpat de sechestrul pus de Fisc

Foto: Mircea Rosca

Autor: Mihaela Claudia Medrega

06.12.2011, 15:33 803

Sechestrul instituit în prima parte a lunii noiembrie asupra activelor Nokia de la Jucu a fost ridicat, după ce firma a plătit datoriile la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit reprezentanţilor ANAF.

ANAF a instituit sechestru pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedură fiscală, măsurile asiguratorii se instituie atunci când există pericolul înstrăinării bunurilor de către o societate datornică. Sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie. Nokia a încălcat legislaţia pentru că a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale în cazul unor importuri de componente, deşi produsele erau deja asamblate şi aduse din ţări extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, potrivit reprezentanţilor ANAF.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfârşitul lunii septembrie, să închidă fabrica de la Jucu (judeţul Cluj), în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. Procedurile de închidere a fabricii sunt derulate până la finele anului, un număr total de 2.200 angajaţi pierzându-şi locurile de muncă.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO