Business Hi-Tech

Nokia intra pe piata netbook-urilor cu Booklet 3G

Nokia intra pe piata netbook-urilor cu Booklet 3G

Booklet 3G va avea un exterior din aluminiu, va detine un procesor Intel Atom si va oferi utilizatorilor o baterie care rezista 12 ore

26.08.2009, 00:00 36

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, se va alatura producatorilor de netbook-uri cu un dispozitiv bazat pe sistemul de operare Windows, numit Nokia Booklet 3G. Netbook-ul va arata ca un notebook Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, si va avea puterea de procesare a unui PC, sustin oficialii companiei Nokia. De asemenea, produsul va fi legat de suita Ovi de servicii online si aplicatii pentru dispozitive mobile, care este in prezent pus la dispozitia utilizatorilor de telefoane Nokia.

 

Booklet va avea autonomie de 12 ore

Booklet 3G va avea un exterior din aluminiu, va detine un procesor Intel Atom si va oferi utilizatorilor o baterie care rezista 12 ore, "astfel oamenii vor putea lasa cablul de alimentare acasa si tot vor fi conectati si productivi", au declarat oficialii companiei.

Booklet poate fi conectat la internet prin intermediul cardului 3G sau prin receptionarea unui semnal Wi-Fi. Dispozitivul va cantari 1,25 kg si va fi "putin mai gros de doi centimetri", au adaugat ei.

De asemenea, Booklet 3G va avea o unitate GPS, iar ecranul cu o diagonala de 10 inchi (25,4 cm) va fi alcatuit din sticla, precum gama de MacBook-uri din aluminiu, produse de Apple pentru vizualizarea de filme sau poze HD.

Dispozitivul va veni cu acces catre Nokia Music Store si va permite utilizatorului sa sincronizeze datele din netbook cu un telefon Nokia sau un serviciu de stocare web.

Nokia provoaca firma Apple

Nokia a sustinut ca doreste sa provoace firma Apple prin producerea unor telefoane mobile care vor concura cu dispozitivul iPhone.

Olli-Pekka Kallasvuo, directorul general al companiei Nokia, a declarat ca doreste sa fie "mult mai competitiv" ca urmare a criticilor legate de faptul ca firma nu a produs inca un dispozitiv similar iPhone-ului.

Kallasvuo a mai spus ca Nokia va avea succes cu strategia sa de a transforma compania dintr-un producator de telefoane intr-un furnizor de servicii pentru dispozitive mobile, precum harti si muzica.

Nokia este cel mai mare producator de smartphone-uri din lume, dar pierde cota de piata in favoarea rivalilor condusi de Apple si Research in Motion, producatorul dispozitivului BlackBerry.

Compania a suferit pierderi in marjele de profit de-a lungul ultimelor trimestre din cauza cererii in scadere pentru dispozitive mobile.

Analistii sunt de parere ca intrarea firmei pe piata PC-urilor ar putea afecta si mai mult profitul companiei.

"Suntem constienti pe deplin de felul in care piata PC-urilor este afectata la nivel mondial. Am intrat pe aceasta piata cu ochii larg deschisi", a declarat Kai Oistamo, directorul departamentului de dispozitive noi din cadrul companiei Nokia. Firma de cercetare IDC se asteapta ca vanzarile de netbook-uri sa creasca cu peste 127% fata de anul trecut, la aproximativ 26 de milioane de unitati, depasind piata PC-urilor despre care analistii spun ca va stagna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO