Business Hi-Tech

Nokia si Yahoo! spera ca impreuna pot bate Google si Apple

25.05.2010, 23:05 20

Yahoo!, gigantul american online, a incheiat un parteneriat cuNokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, inincercarea de a ajunge din urma Google, care detine cel mai popularmotor de cautare de la nivel mondial, relateaza Reuters. Astfel, inurma acordului care va intra in vigoare in a doua jumatate aanului, Nokia va furniza harti si servicii de navigare pentruYahoo!, care la randul sau va asigura servicii de e-mail simesagerie instant pentru telefoanele Nokia.

Cele doua companii sustin ca acest parteneriat este foarteimportant mai ales pentru dezvoltarea pe pietele emergente, undetelefonul este principalul dispozitiv de navigare pe internet.Nokia, desi este cel mai mare producator de telefoane mobile dinlume, se lupta sa creasca pe piata din America de Nord, unde arerivali puternici precum Apple sau Research In Motion. CEO-ulcompaniei Olli-Pekka Kallasvuo a declarat ca aceasta colaborare cuYahoo! ii va ajuta sa creasca pe piata din Statele Unite.

"Localizarea, hartile si navigarea vor atrage atentia in StateleUnite si mai multi utilizatori pe piata nord-americana. Acesta esteun pas pe care-l facem pentru a ne intari pozitia in SUA", adeclarat Kallasvuo.

Rolul serviciilor si aplicatiilor mobile a devenit foarteimportant de cand Apple si Google au intrat pe piata telefoanelormobile, fortand marii producatori precum Nokia sau Samsung sa-siinnoiasca produsele. Nokia a cheltuit peste 10 miliarde de dolariin ultimii ani pentru a construi un nou business bazat pe serviciide internet - de la e-mail la descarcare de muzica. De asemenea,Yahoo! a pierdut teren in fata Google, a carui platforma pentrutelefoane mobile, Android, este folosita de producatori precumMotorola sau HTC. Potrivit CEO-ului Yahoo!, Carol Bartz, companianu a investit suficient in harti si spera ca parteneriatul cu Nokiava fi un pas inainte spre asta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO