Business Hi-Tech

Operatorul polonez PTC, subminat de cearta dintre actionari

11.06.2007, 22:20 18

O disputa de sapte ani intre Deutsche Telekom (DT), cel mai mare operator de telefonie din Europa, si Vivendi din Franta, pentru controlul Polska Telefonia Cyfrowa (PTC), a generat mari probleme pentru operatorul polonez, scrie presa internationala.
PTC, liderul pietei telefoniei mobile din Polonia in 2005, a cazut pe locul trei, fiind devansata de Centertel, divizia wireless a Telekomunikacja Polksa (detinuta de France Telecom), si Polkomtel (detinuta partial de Vodafone).
Analistii se asteapta ca evolutia PTC sa se agraveze, deoarece disputa dintre DT si Vivendi lasa operatorul polonez fara o conducere stabila si o strategie coerenta. "Mult timp, PTC si DT au negat ca disputa are impact asupra afacerilor. Daca ne uitam la cifra, acest lucru nu mai poate fi negat", a declarat Eva Bakowicz, analist telecom la firma de cercetare Global Insight din Marea Britanie.
DT si Vivendi se lupta pentru un pachet de actiuni de 48% din PTC, fiecare invocand acordurile incheiate cu conglomeratul Elektrim, posesorul actiunilor. De la inceperea disputei in decembrie 2000, DT si Vivendi s-au intalnit in tribunale din Austria, Germania, Franta, Polonia si Statele Unite.
La inceputul anului 2005, reprezentanti ai Vivendi au fost demisi din consiliul de conducere PTC de catre DT si Elektrim, o mutare care inca este contestata legal. Dupa confruntare, PTC a renuntat la planurile Vivendi de a implementa anumite brand-uri, insa nici DT nu are dreptul sa reorganizeze PTC sub brand-ul wireless T-Mobile. Intre timp, pe piata de telefonie mobila din Polonia, care a ajuns la 37 de milioane de utilizatori si a totalizat venituri de 7,79 mld. $ (6,2 mld. euro) in 2006, competitia s-a intensificat. In luna martie a acestui an s-a lansat al patrulea operator mobil, P4, iar Centertel (care promoveaza brand-ul Orange) a devenit liderul pietei in ceea ce priveste veniturile.
In primul trimestru fiscal al anului 2007, vanzarile PTC au crescut cu doar 2%, totalizand 1,73 mld. zloti (446,46 mil. euro), in timp ce rivalii Centertel si Polomtel au inregistrat cresteri de 7,4%, respectiv 6,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO