Business Hi-Tech

Primaria lucreaza la o noua varianta a proiectului NetCity

23.05.2008, 21:45 20

Municipalitatea va supune aprobarii CGMB un nou proiect de hotarare care sa tina seama de decizia data de Curtea de Apel in procesul cu Asociatia de Comunicatii prin Cablu, prin care instanta a anulat, in parte, hotararea care reglementa realizarea retelei metropolitane de fibra optica a Capitalei.
Potrivit actualului proiect al retelei, orice operator de servicii de comunicatii electronice poate sa instaleze retele subterane pe proprietatea publica in urma obtinerii autorizatiei de construire.
"Din pacate, peste 90 la suta din retelele de telecomunicatii sunt 'pozate' aerian, fiind fixate pe stalpii de iluminat ai societatilor Luxten si Electrica, pe stalpii RATB, prin canalizatiile unor societati (RATB, RADET, Romtelecom, Metrorex), pe fatada cladirilor, prin copaci, fara acordul proprietarilor. Operatorii de retele nu platesc nicio taxa de ocupare a domeniului public, platind doar o taxa proprietarului de suport, adica doar unu la suta din costul real de utilizare a 'suportului'", precizeaza municipalitatea. Autoritatile precizeaza ca vor fi respectate deciziile instantelor judecatoresti, insa proiectul de realizare a retelei de fibra optica a Bucurestiului va continua, pentru "a pune in limite legale" activitatea operatorilor de cablu si pentru a elimina "poluarea vizuala" care creeaza disconfort si pericliteaza siguranta cetatenilor.
Curtea de Apel Bucuresti a anulat, in luna februarie, prin decizie irevocabila, o hotarare a CGMB care prevedea obligarea cablistilor sa ingroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune si care statea si la baza proiectului NetCity. Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) a cerut in instanta anularea hotararii CGMB 105 din 4 mai 2006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a ingropa, in termen de doi ani, toate cablurile.
La licitatia organizata de municipalitate in luna august 2007 s-a prezentat doar un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumparat caietele de sarcini. Castigatorul licitatiei - respectiv UTI Systems, impreuna cu subcontractorii Ericsson Romania, Alcatel Lucent si Neotel - a fost desemnat la sfarsitul lunii august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO