Business Hi-Tech

Primele dovezi în scandalul care a lovit Facebook: un cec de 3.000 de dolari

Primele dovezi în scandalul care a lovit Facebook: un cec de 3.000 de dolari
17.08.2010, 23:40 20

Newyorkezul Paul Ceglia, care revendică 84% din Facebook, ceamai mare reţea de socializare din lume, a adus primele dovezi,respectiv un cec de 3.000 de dolari pe care i l-ar fi dat lui MarkZuckerberg, CEO-ul companiei, relatează Bloomberg.

Documentul este datat cu trei zile înainte de semnareapresupusului contract dintre cei doi, care i-ar permite săcontroleze compania şi care îl transformă în miliardar.

Acesta este prima dovadă făcută publică în cadrul scandaluluiFacebook. Documentul a fost deja depus la un tribunal din Buffalo,acolo unde Ceglia l-a dat în judecată pe Zuckerberg.

Paul Ceglia (37 de ani) susţine că în 2003, cu un an înainte delansarea Facebook, a semnat un contract cu Mark Zuckerberg, în urmacăruia îi dădea 1.000 de dolari pentru dezvoltarea site-ului şiprimea 50% din afacere. De asemenea, contractul prevedea ca parteasa să crească cu 1% pentru fiecare zi de întârziere după 1 ianuarie2004, până la finalizarea site-ului. Facebook a fost lansat pe 4februarie, ceea ce înseamnă 34 de zile de întârziere. Potrivitestimărilor de pe piaţă, pachetul de acţiuni al lui Ceglia arvalora 21 de miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a Facebook esteestimată la 24 de miliarde de euro.

Cei doi s-au întâlnit în contextul în care Ceglia căutaprogramatori pentru o afacere începută în 2003. ReprezentanţiiFacebook au declarat că Zuckerberg a lucrat pentru Ceglia, dar nui-a cedat vreo parte din afacerea sa. "Nu am contestat niciodată căMark a lucrat pentru Ceglia", a declarat Andrew Noyes, purtător decuvânt al companiei. Cecul este datat din 25 aprilie 2003. Treizile mai târziu, spune Ceglia, el şi CEO-ul Facebook au semnat uncontract într-un hotel din Buffalo.

Newyorkezul susţine că nu şi-ar fi amintit de înţelegerea cuMark Zuckerberg dacă nu era arestat pentru fraudă anul trecut,fiind acuzat că a luat bani pentru o cantitate de lemne de foc cenu a fost livrată niciodată. Aceasta l-a făcut să caute prin casădocumente pentru a plăti banii clienţilor săi. Ceglia a declarat căîn timp ce căuta a găsit un acord semnat în urmă cu şapte ani cuZuckerberg, cu un an înaintea lansării reţelei de socializare.

Ceglia s-a născut în Wellsville, în statul New York, fiind de-alungul timpului profesor, vânzător de îngheţată, fotograf şipatronul unei afaceri online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO