Business Hi-Tech

RCS&RDS a marit tarifele in cele 6 tari in care opereaza

RCS&RDS a marit tarifele in cele 6 tari in care opereaza

Compania condusa de Alexandru Oprea (foto) sustine ca a incercat sa mentina aceleasi tarife, dar nu a putut evita scumpirea din cauza fluctuatiilor aparute pe piata valutara

08.01.2009, 18:11 122

RCS&RDS, cel mai mare operator telecom neafiliat unui grup multinational de pe piata locala, care s-a dezvoltat pe baza unei strategii bazate pe imprumuturi si preturi agresive, a marit luna trecuta tarifele exprimate in monedele nationale din cele sase tari pe care opereaza, inclusiv Romania.

RCS&RDS pune aceste scumpiri, primele din istoria recenta a companiei, pe seama evolutiei nefavorabile a cursului de schimb din cele sase tari in care opereaza. Spre exemplu, in Romania - cea mai importanta piata pentru RCS&RDS, leul a pierdut 10% in raport cu euro si 4% in raport cu dolarul SUA fata de primele zile din noiembrie 2008. In Ungaria, o alta piata importanta pentru RCS&RDS, forintul a pierdut in acelasi interval 5% in raport cu euro si 1% in raport cu dolarul SUA.
In Romania, RCS&RDS este unul din putinii operatori telecom majori care si-au pastrat si tarife raportate la lei. Astfel, de la gigantii pietei, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom, pana la majoritatea celorlalti operatori mai mici (Cosmote, Zapp) tarifele pentru servicii sunt raportate la euro. O situatie singulara pe piata este cea a UPC Romania, al doilea jucator de pe piata locala de cablu TV si unul din cei mai mari furnizori de telefonie si internet, care are toate tarifele exprimate in lei.
Astfel, facturile celor mai multi operatori reflecta evolutiile de pe piata valutara, spre deosebire de RCS&RDS - care si-a exprimat in lei exact tarifele pentru liniile de business care ii aduc cei mai multi bani, respectiv televiziunea prin cablu si satelit si serviciile de acces la internet. Astfel, grosul veniturilor RCS&RDS este expus variatiilor de pe piata valutara, in conditiile in care compania are de rambursat unul din cele mai mari imprumuturi contractate vreodata de o firma romaneasca (500 mil. dolari) si trebuie sa finanteze mentinerea si extinderea retelei.
RCS&RDS este numarul unu pe piata locala pe internet, televiziune prin cablu si satelit, in fata concurentilor de la UPC si Romtelecom. Majorarea tarifelor de pe piata locala va aduce companiei, intr-un an, circa 20 mil. euro, la un curs de 4 lei pentru un euro, conform calculelor ZF.
La jumatatea anului trecut, RCS&RDS avea in celelalte cinci tari din regiune peste un milion de clienti pe televiziunea prin satelit si cate 100.000 de clienti pe telefonia fixa si internet. RCS&RDS estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 700 mil. dolari.
Compania controlata de miliardarul oradean Zoltan Teszari are nevoie de bani in perioda urmatoare, in conditiile in care este implicata in lictatiile desfasurate in Ungaria pentru doua licente de telefonie mobila. Compania care a depus ofertele este Digi Kft., prin care RCS&RDS opereaza in Ungaria.
Budapesta a scos la vanzare mai multe licente telecom, printre care si doua de telefonie mobila, dintre care una in frecventa de 450 Mhz si una in frecventa de 900/1800/2100 Mhz. Licenta in 450 Mhz este similara celei detinute in Romania de Zapp si se preteaza mai ales pentru furnizarea de servicii de internet mobil, pentru ca presupune costuri mici de realizare a infrastructurii. In cazul licentei in 900/1800/ 2100 Mhz, RCS&RDS concureaza cu Dream Com, Invitel si Mobinet. Invitel face parte din Hungarian Telephone and Cable Corp (HTCC), companie care detine in Romania furnizorul de servicii telecom Euroweb.
In cazul licentei in 450 Mhz, RCS&RDS concureaza cu compania Mobil Wireless Broadband Hungary Zrt. Autoritatea de reglementare in comunicatii din Ungaria a calificat drept un succes numarul de oferte primite, mentionand ca acestea au fost cu mult peste asteptari.
Interesant este ca pentru una din celelalte licente de comunicatii scoase la licitatie de arbitrul telecom din Ungaria compania Invitel (parte a grupului care detine Euroweb Romania) a depus o oferta comuna impreuna cu Vodafone Ungaria.
Anul trecut, HTCC fusese scoasa la vanzare, proces anulat din cauza conditiilor economice nefavorabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO