Business Hi-Tech

RCS&RDS asteapta un plus de 23% la cifra de afaceri dupa fuziune

05.10.2005, 18:39 96

Grupul de firme RCS&RDS estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 123 milioane de euro (160 milioane de dolari), in crestere cu 23% fata de 2004, cand cele doua companii membre - Romania Cable Systems (RCS) si Romania Data Systems (RDS) - au insumat o cifra de afaceri totala de aproximativ 93 de milioane de euro (120 milioane de dolari).

RCS si RDS au fuzinonat recent, noua denumire fiind RCS&RDS, pentru o mai buna exploatare a infrastructurilor aflate in patrimoniile celor doua societati si reducerea costurilor de operare si de administrare a retelelor.

Potrivit oficialilor companiei, in prezent RCS&RDS detine in Romania o cota de piata de aproximativ 25% pe partea serviciilor de televiziune prin cablu si de 20% pe servicii de acces Internet.

"Piata interna de telecomunicatii s-a extins foarte mult in ultimii ani, astfel incat posibilitatile de desfacere a serviciilor sunt promitatoare. Ea poate fi caracterizata printr-un consum ridicat de servicii de televiziune (atat prin cablu, cat si prin tehnologii digitale de ultima ora), o crestere a consumului de acces Internet, mai ales la nivel de client rezidential, precum si prin cautarea unor solutii alternative pentru serviciile de telefonie fixa. De aceea, ne concentram sa oferim consumatorilor toate aceste servicii integrate pe o singura infrastructura, oferindu-le solutii complete de telecomunicatii", a declarat pentru ZF Transilvania Ionut Tarcea, director de marketing al RCS&RDS.

Anul acesta, compania s-a axat in special pe dezvoltarea serviciului Digi TV (televiziune digitala cu transmisie prin satelit DTH) care a fost lansat in decembrie 2004 si care pune la dispozitia abonatilor o grila de 57 de programe TV si 5 posturi de radio. Pana in prezent, RCS&RDS a inregistrat un numar de peste 80.000 de abonati la serviciul Digi TV.

Piata totala care reprezinta tinta celor trei operatori din Romania de televiziune digitala prin satelit (RCS&RDS, Focus Sat si DCS) se ridica la 600.000-800.000 de familii, pe un orizont de timp de trei ani. In aceasta cifra sunt inclusi atat utilizatorii din zonele neacoperite de televiziunea prin cablu, cat si cei care au deja acces la un serviciu de televizune.

Grupul RCS&RDS este unul dintre principalii operatori pe piata televiziunii prin cablu. Portofoliul de servicii include transmisii de date, Internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa. Oficialii companiei spun ca RCS&RDS este, de asemenea, al doilea operator de cablu din Slovacia si al treilea din Ungaria, insumand in toate cele trei tari in care activeaza peste un milion de utilizatori pentru televiziunea prin cablu.

In perioada 1998 - 2003, grupul a investit 100 milioane de dolari in realizarea unei retele nationale de transmisii de date si Internet si servicii de voce si imagine. In ultimii trei ani, RCS&RDS a achizitionat mai multi jucatori de pe piata telecomunicatiilor, respectiv TotalNet (aprilie 2002), TerraSat (aprilie 2003), FX Communications (februarie 2004, impreuna cu Astral Telecom) si PCNET Data Network (sfarsitul anului 2004).

Actionarul majoritar al companiei RCS&RDS este CCS (Cable Communications Systems NV), iar componenta actionariatului este reprezentata de fondatori romani si fondurile de investitii Quadrant si EPC.

Numarul de angajati ai RCS&RDS este de aproximativ 4.000 de persoane, in toate punctele de lucru in cele peste 100 de localitati din tara. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO