Business Hi-Tech

RCS&RDS discuta atragerea unui imprumut de 500 mil. $ de la un consortiu condus de Citi si ING

08.11.2007, 20:03 30

Operatorul telecom RCS& RDS isi va finanta planurile de extindere printr-un credit, dupa ce planurile de listare la Londra au fost anulate din cauza conditiilor nefavorabile existente pe pietele de capital internationale.
Citi in consortiu cu ING Bank vor aranja pentru RCS&RDS pana la sfarsitul acestei luni cel mai mare credit sindicalizat contractat pe piata locala, in valoare de 500 de milioane de dolari, afirma surse de pe piata financiara. Citi Romania, filiala celei mai mari banci americane, a fost in ultimii doi ani unul dintre cei mai activi jucatori pe piata finantarilor corporatiste mari, in timp ce ING s-a ocupat anul trecut de listarea A&D Pharma la Londra.
Informatia este vehiculata si de Financial Times, care scrie in editia de ieri despre anularea planurilor de listare la Londra ale RCS&RDS si ale operatorului turc de televiziune prin satelit Digiturk. "RCS& RDS va cauta acum modalitati de a genera intern cash si de a obtine imprumuturi pentru a-si finanta planurile, chiar daca nu exclude o oferta publica", scrie FT, citand surse apropiate companiei.
Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile.
RCS&RDS, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, anuntase ca intentioneaza sa obtina prin listarea de la Londra fonduri de pana la 575 mil. dolari pentru a-si finanta extinderea retelei de telefonie mobila din Romania si a operatiunilor in alte piete din regiune.
Discutiile privind imprumutul de 500 mil. dolari incepusera de mai multa vreme, precizeaza sursele de pe piata financiara.
RCS&RDS s-a remarcat de altfel pe piata prin discretia si rezerva cu care si-a comunicat planurile de afaceri, rezultatele financiare sau numarul de clienti. Operatorul anuntase pe 8 octombrie ca va lansa la jumatatea anului 2008 serviciile de telefonie mobila, dar in realitate acestea au fost lansate doar patru zile mai tarziu in Oradea, orasul in care locuieste Zoltan Teszari. "Cand vine vorba de RCS&RDS trebuie sa crezi doar ceea ce vezi", comenteaza surse din piata.
Dupa anuntul de marti al RCS&RDS privind anularea listarii la Londra, surse din piata locala telecom mentionau deja doua posibile motive pentru decizie: o oferta foarte buna de preluare sau intentia de a contracta un imprumut. "... poate au ajuns la concluzia ca piata bancara extrem de lichida din Romania si lupta bancilor de a finanta companii le-ar putea aduce banii necesari in conditii avantajoase", comentau surse din piata telecom anuntul RCS&RDS, atragand atentia si asupra termenului scurt (mai putin de o luna) trecut intre anuntul intentiei de listare si cel de anulare al operatiunii.
Majoritatea opiniilor exprimate de reprezentanti ai industriei locale telecom convergeau catre ideea ca RCS&RDS trebuia sa gaseasca o solutie rapida pentru finantarea operatiunilor, in conditiile in care compania este implicata in mai multe proiecte care au nevoie de resurse financiare importante. "Un exemplu este reteaua de telefonie mobila. Este un proiect care trebuie executat rapid si pentru care este nevoie de peste 200 de milioane de euro". Serviciile de telefonie mobila ale RCS&RDS sunt disponibile in prezent doar in orasul Oradea. La jumatatea anului viitor, autoritatile vor face prima evaluare a stadiului de dezvoltare a retelei de telefonie, si daca acestea corespund cu planurile pe baza carora au fost acordate licentele 3G. RCS&RDS a castigat in 2006 una dintre cele doua licente 3G scoase la licitatie de Inspectoratul de Comunicatii, avansand cel mai agresiv plan de extindere al retelei.
RCS&RDS a ales Nokia ca partener pentru realizarea retelei de telefonie mobila.
Anularea operatiunii de listare la Londra a RCS& RDS a fost primita si altfel decat cu surprindere in Romania. Surse de pe piata bancara apreciaza ca proiectul de listare era prea "optimist" si "atipic", avand in vedere ca era vorba doar despre actiuni fara drept de vot si de un pachet relativ mic, care ar fi determinat o lichiditate redusa. Zoltan Teszari intentiona sa obtina banii fara a pierde controlul companiei, prin emiterea unor certificate globale de depozit, care reprezentau actiuni preferentiale fara drept de vot. Coordonatorii globali ai ofertei erau bancherii de la Morgan Stanley - SUA si UBS, cea mai mare banca elvetiana.
Anularea operatiunii de listare la Londra reprezinta o schimbare importanta de strategie pentru RCS&RDS, date fiind diferentele majore dintre cele doua modalitati de finantare: emiterea de certificate globale de depozit si un credit sindicalizat. O listare de succes la Londra ar fi adus RCS&RDS fonduri de pana la 575 mil. $ fara a incarca bilanturile cu datorii, si ar fi dus in acelasi timp la cresterea vizibilitatii companiei si a valorii acesteia.
In aceste conditii, RCS&RDS ar fi putut obtine alte credite bancare, pe langa fondurile obtinute din listare.
In conditiile esecului inregistrat de operatiunea de listare, creditul sindicalizat pe care intentioneaza sa il contracteze RCS&RDS se va adauga datoriilor de peste 100 mil. euro pe care le are compania. Conform datelor financiare publicate de companie, datoriile pe termen mai mic de un an crescusera la sfarsitul lui 2006 la 99,4 mil. euro, de la 58,2 mil. euro, la sfarsitul anului precedent.
Datoriile pe termen mai lung de un an, care erau zero la sfarsitul lui 2005, se cifrau la sfarsitul anului trecut la 135 mil. euro.
Cu aproximativ 4,8 milioane de clienti, RCS&RDS mai deruleaza operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO