Business Hi-Tech

Review ZF: Samsung Galaxy Note 8 - “regele” productivităţii din lumea smartphone

Vedeţi în galeria foto şi 50 de fotografii realizate cu un smartphone Samsung Galaxy Note 8, care au fost publicate aşa cum au fost realizate de telefon, fără nicio editare (cu excepţia decupării unora dintre ele). Note 8 are una dintre cele mai bune 5 camere foto de pe un smartphone din lume, conform portalului DXOmark.

Vedeţi în galeria foto şi 50 de fotografii realizate cu un smartphone Samsung Galaxy Note 8, care au fost publicate aşa cum au fost realizate de telefon, fără nicio editare (cu excepţia decupării unora dintre ele). Note 8 are una dintre cele mai bune 5 camere foto de pe un smartphone din lume, conform portalului DXOmark.

Autor: Adrian Seceleanu

26.11.2017, 23:59 681

Noul Samsung Galaxy Note 8 este în acest moment cel mai puternic instrument pentru productivitate din lumea smartphone, care are în acelaşi timp şi unele dintre cele mai bune ecrane, camere foto şi tehnologii de securitate şi comunicaţii din industrie într-un pachet superb de sticlă şi metal - care vizează însă doar o nişă îngustă de utilizatori şi la nivel global, şi pe piaţa din România, atât din cauza preţului de 1.000 de euro - în mod clar foarte mare pentru puterea de cumpărare de pe piaţa locală, cât şi a ecranului de 6,3 inchi - considerat prea mare de mulţi potenţiali clienţi.

La şase ani de la prezentarea primului model Note - considerat o ciudăţenie la acea dată - un mobil cu un ecran uriaş care avea şi un creion digital (un stylus), Samsung a reuşit să demonstreze în 2017: că are maturitatea de a depăşi un an 2016 de coşmar în care modelul Note 7 a fost retras de pe piaţă după scandalul enorm al bateriilor care luau foc; şi că are capacitatea de a se concentra pentru a lansa un model care să-şi păstreze caracteristicile de productivitate pentru care este iubit la nivel global fără ca terminalul să arate precum o camionetă ci precum o limuzină rafinată din segmentul premium.

De ce este Note 8 şi liderul segmentului premium? În primul rând poziţionarea este dată de specificaţiile telefonului: un creion digital îmbunătăţit atât din punct de vedere hardware cât şi software, care nu doar este ataşat telefonului ci este şi puternic integrat în sistemul de operare cu funcţii care sunt disponibile şi în română; autentificare prin scanarea irisului sau/şi amprentă; sistem de camere foto duale, ambele cu stabilizare optică - unul dintre cele mai bune 5 din industrie, chiar şi la câteva luni de la lansare pe o piaţă cu o competiţie dramatică; un ecran de 6,3 inchi absolut superb integrat într-o carcasă aproape fără margini; un “body” cu finisaje impecabile şi fără decupaje ciudate, care să ciuntească imaginile, precum iPhone X; 6 GB de memorie RAM şi unul dintre cele mai rapide procesoare de pe piaţă; capacitatea de a se apropia de viteze din sfera 1 Gbps la descărcarea datelor prin reţele mobile, inclusiv în România; posibilitatea de a extinde capacitatea de stocare cu un card de memorie de până la 256 GB sau de a utiliza un al doilea sim de telefonie mobilă; rezistenţă la praf şi, în nişte limite rezonabile, la scufundarea în apă; încărcarea fără fir; posibilitatea de a îl utiliza ca pe o staţie de lucru prin utilizarea unui accesoriu - staţia DEX; contul de client Samsung căruia îi sunt ataşate mai multe opţiuni printre care şi stocarea în cloud a unor date şi posibilitatea de a controla de la distanţă un telefon pierdut sau furat (care este conectat la net); pe ecranul mai lung decât în mod obişnuit pot rula în paralel câte două aplicaţii: pot fi Waze şi Youtube, sau aplicaţia de e-mail şi Youtbe de exemplu; existenţa unui spaţiu securizat unde pot fi instalate aplicaţii şi stocate fişiere în siguranţă.

Note 8 are competitori redutabili pentru multe dintre caracteristicile enumerate mai sus (mai puţin pentru creionul digital care nu mai este prezent pe niciun smartphone din această ligă) însă nu are şi competitori care să-l poate învinge per ansamblu, care să fie la fel de capabili la atât de multe capitole.

Note 8 este smartphone-ul premium al anului în România şi pentru că vine ca parte a unui pachet pe care momentan niciun alt furnizor înafara Samsung nu îl oferă pe plan local. Respectiv: suport tehnic de prim rang pentru operatorii de telefonie mobilă locali - de aceea este Samsung aproape de fiecare dată în România compania ale cărei telefoane oferă primele sau printre primele acces la cele mai noi tehnologii (a se vedea cel mai recent al anunţ al Vodafone, potrivit căruia terminalele Samsung sunt primele care pot atinge viteze de descărcare a datelor de 500 Mbps, dar premiere asemănătoare au avut loc şi în colaborare cu Orange sau RCS&RDS); o gamă extinsă de accesorii; suportul pentru reţelele de furnizori sau de service (inclusiv prin magazine / centre de reparaţii dedicate, mono-brand) oferit de subsidiara locală a Samsung, care are un business anual de peste 800 mil. euro pe plan local - cam cât Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă. Este o combinaţie greu de egalat. Toate cele de mai sus, ecosistemul de parteneri, acesorii, servicii, suport, investiţii pe plan local contribuie, pe lângă telefon în sine, la poziţionarea premium a Note 8 pe piaţa locală.

Context: câteva zeci de mii de exemplare pe o piaţă de 4,5 milioane de unităţi, adică un business de 10-20 mil. euro pe an

Note 8 nu este un smartphone cu care Samsung realizează volume mari pe piaţa din România. Compania nu publică date de vânzări defalcate, dar cel mai probabil numărul de unităţi comercializate la nivelul unui an în România este de 10.000-20.000 pe o piaţă de 4,5 milioane de unităţi. Dar în România vânzările de telefoane cu preţuri de peste 400 de euro reprezintă doar 10-15% din numărul total de unităţi livrate, iar segmentul terminalelor cu un preţ de peste 600 de euro este şi mai mic.

Note 8, care generează - după cum o arată un calcul simplu - un business de 10-20 mil. euro pe an fără a include aici şi accesoriile pentru Samsung, nu este singura armă a companiei sud coreene pe acest segment, unde mult mai accesibile sunt noile S8 şi S8 Plus.

Împreună cu un abonament de telefonie mobilă Note 8 este totuşi mai accesibil în raport cu preţul de la retaileri, de aproximativ 4.500 de lei. La Telekom România, spre exemplu, Samsung Galaxy Note 8 costă 2.900 de lei cu un abonament de 25 de euro pe lună pentru 2 ani sau 3.800 de lei cu un plan tarifar de 13 euro pe lună.

S8 costă la liber 2.700 de lei, iar S8 Plus 3.100 de lei.

Samsung este liderul autoritar al pieţei locale de smartphone-uri, cu o cotă de aproximativ 50% din vânzări (după numărul de unităţi), cel mai important competitor pe segmentul premium fiind Apple.

Camera foto: una dintre cele mai bune 5 din lume, de pe un telefon mobil

Prăbuşirea vânzărilor de aparate foto digitale compacte ne oferă un indiciu clar în legătură cu importanţa pe care o au acum camerele foto din telefoanele mobile, şi acesta este şi motivul pentru care trecem în revistă principalele caracteristici ale telefonului pornind cu acest lucru şi nu cu altele.

Ce ar fi de reţinut? Note 8 este unul dintre cele mai bune 5 smartphone-uri din lume la capitolul imagine, ceea ce înseamnă că puteţi merge liniştiţi în unele vacanţe, deplasări sau la unele conferinţe fără a adăuga în bagaj şi o cameră foto DSLR / mirroless, cu obiective şi bliţ. În perioada de utilizare a Note 8 am realizat câteva cadre pe care nu cred că în trecut le-aş fi putut obţine cu un telefon. Văzute exclusiv pe ecranul Note 8 sau pe altor smartphone-uri fotografiile par excepţionale. Iar multe dintre ele trec chiar şi testul vizualizării pe ecranele mari ale unui laptop, oferind un nivel de detaliu excepţional pentru un sistem de camere foto dintr-un telefon, chiar şi în condiţii de iluminare dificilă (nu doar puţină lumină, ci surse diferite de lumină).

Câteva exemple de imagini sunt în galeria ataşată articolului. Nu este poate un exemplu relevant, dar am utilizat Note 8 pentru a realiza imagini la câteva evenimente de presă, iar unele dintre ele au avut o calitate suficient de bună încât să poate fi utilizate în ediţia tipărită a ZF. De asemenea, am filmat şi clipuri video, dintre care unele au ajuns mai departe decât pe contul Instagram şi Facebook, respectiv în Adobe Premiere Pro, unde au fost editate şi transformate în clipuri video publicate pe site-ul zf.ro. Fotografii şi cameramanii profesionişti au dreptate să comenteze, dar totul se mişcă în viteză acum, iar o poză / un clip video cu telefonul sunt mai bune decât nimic. Unele realizate cu Note 8 sunt şi mai bune, pentru că stabilizarea optică se simte iar posibilitatea de a filma la rezoluţii înalte lasă mult spaţiu de editare.

Aceste performanţe sunt posibile datorită sistemului format din două camere foto, ambele cu stabilizare optică. Integrarea celor două camere le oferă utilizatorilor posibilitatea de avea pe telefon un zoom optic 2x pe mobil, Note 8 fiind de altfel considerat smartphone-ul cu cea mai bună cameră foto pentru zoom de către portalul Dxomark - o referinţă la nivel global pentru performanţele camerelor foto, obiectivelor şi, în ultimii ani, şi pentru camerele foto din telefoanele mobile.

Aplicaţia foto se deschide rapid (poate fi lansată şi prin două apăsări rapide ale butonului de pornire sau cu ajutorul asistentului Bixby, care primeşte comenzi vocale) iar în vasta majoritate a cazurilor focalizarea şi realizarea fotografiilor au loc fără probleme. Aplicaţia are şi funcţii care permit crearea unor imagini animate (GIF-uri), filmarea în regim slow motion şi chiar un mod “pro”, în care utilizatorul poate regla singur printre altele nivelul ISO sau balansul de alb iar telefonul poate salva şi un fişier în format RAW (*.dng), care ulterior oferă avantajul unei palete mai extinse de opţiuni la editarea în aplicaţii specializate. În viaţa de zi cu zi e foarte probabil ca această posibilitate, de a face fotografii în modul “pro” să nu fie folosită niciodată, dar pentru entuziaşti opţiunea există.

Concluzia? Note 8 este una dintre cele mai bune camere foto “point and shoot” cu stabilizare optică şi zoom optic 2x de pe piaţă.

Vă dau ceva pe care să vă notaţi? Nu mulţumesc, am Note 8.

Note 8 are una dintre cele mai bune camere foto, ecrane, procesoare, “module” de comunicaţii de pe piaţă, dar ceea ce îl deosebeşte în mod clar de restul industriei este creionul digital integrat în corpul terminalului. Poate şi pentru că scrisul de mână devine din ce în ce mai rar utilizat (câte formulare la ANAF să completezi într-un an), poate şi pentru că ne-am obişnuit să interacţionăm direct pe ecran cu telefoanele, stylusul de pe Note 8 este poate şi facilitatea căreia puţini utilizatori îi dau atenţie - cu excepţia bazei de fani înfocaţi. Adevărul este că Note 8 este un smartphone premium (şi cameră foto excelentă având în vedere cât ocupă lentilele) şi fără ca stylusul să fie folosit măcar o singură dată, dar acest lucru se întâmplă şi pentru că, poate, nivelul de integrare al stylusului în platforma software este puţin cunoscut.
Creionul digital al Samsung, care oferă una dintre cele mai naturale experienţe de scris pe un ecran din întreaga industrie, nu trebuie, din fericire, să fie încărcat astfel că nu atentează la bateria telefonului.
Stylusul nu este doar un accesoriu păstrat de Samsung pentru a face Note 8 să iasă în evidenţă pe piaţă, ci unul puternic integrat cu mai multe funcţii, care funcţionează foarte bine şi care contribuie la poziţionarea Note de “rege” al productivităţii din lumea smartphone.
Ce se poate face deci cu stylusul? Iată câteva dintre opţiuni, care devin accesibile odată cu scoaterea creionului şi activarea pe ecran a unui meniu dedicat:

1. Notiţe cu / pe ecranul oprit al telefonului

Una dintre cele mai utile funcţii ale stylusului: chiar dacă telefonul este blocat, imediat ce acesta este scos din locaşul său cu o apăsare este activată o versiune minimală a aplicaţiei Samsung Notes, care permite luarea de notiţe, în limita a 100 de pagini (ecrane). Opţiunile sunt limitate: se poate scrie doar alb pe fundalul negru, se poate şterge ce nu este necesar şi se poate alege ca notiţa să rămână fixată pe ecranul blocat, astfel încât să fie permanent vizibilă: dacă vreţi cu adevărat să nu uitaţi ce v-a cerut şeful să faceţi sau ce trebuie să cumpăraţi e greu să găsiţi un loc mai bun să amplasaţi respectivele informaţii. Funcţia este extrem de utilă atunci când vreţi să notaţi rapid un număr de telefon, o adresă de e-mail sau o cifră, fără a lansa altă aplicaţie sau debloca telefonul.

2. Notiţe pe o ştire, un excel, un text, o imagine, o hartă sau orice este afişat pe ecran

Una dintre cele mai utile funcţii ale stylusului este posibilitatea de a realiza automat o captură a informaţiilor afişate pe ecranul telefonului, peste care pot fi făcute sublinieri, note, comentarii şi care pot fi salvate sau trimise mai departe via e-mail, aplicaţii de mesagerie, cloud şamd. Poate fi vorba de un articol din ZF sau WSJ, de un fişier excel, de o fotografie, de un proiect într-un alt format. Posibilitatea de a scrie, desena pe o fotografie, un excel, word, hartă pentru a clarifica, corecta sau cere lămuriri în legătură cu ceva este extraordinar de utilă şi poate salva timp preţios, fie că este vorba de timpul echipei sau cel necesar pentru ca un prieten să înţeleagă undeva anume vă aflaţi.
Opţiunea “scriere pe ecran” apare imediat ce stylusul este scos, iar la selectarea ei este realizată automat o captură a ceea ce se află în acel moment pe ecran. Imaginea poate fi decupată iar pe ea se poate scrie/desena cu creionul.


3. Extrageţi text dintr-o imagine

O altă funcţie extrem de utilă este cea care permite extragerea textului dintr-o imagine afişată pe ecranul smartphone-ului: poate fi vorba de un text de pe un site, de o fotografie a unui document. Funcţia devine accesibilă odată cu activarea opţiunii “selecţie inteligentă” din meniul S-Pen şi funcţionează excelent şi pentru limba română.

4. Introduceţi text în aproape orice aplicaţie cu creionul

Oriunde pe telefon unde este necesară introducerea de text - fie că este vorba de căutarea pe Google, de e-mail, de HBO Go sau Facebook - puteţi folosi creionul digital în locul tastaturii. Cum? Este foarte simplu: apropiaţi vârful creionului de spaţiul în care trebuie introdus textul şi apăsaţi pe micul semn care apare şi prin care este activată aplicaţia de introducere a textului, care este lansată instantaneu. Scrieţi apoi citeţ în română sau în altă limbă un cuvând sau o frază şi apăsaţi gata pentru ca scrisul de mână să fie recunoscut şi transformat automat. În testele realizate până acum gradul de acurateţe este unul extrem de ridicat.
Pot fi introduse chiar şi fraze întregi, dar cu precizarea că este nevoie din când în când de pauze pentru ca telefonul să recunoască textul şi să elibereze spaţiu pentru a continua scrierea de mână cu creionul digital. Erorile pot fi corectate uşor iar gradul foarte înalt de acurateţe în recunoaşterea scrisului fac introducerea de text cu creionul o opţiune atractivă.

5. Notiţe mixte

Aplicaţia S-Notes permite luarea de notiţe, scrierea unor date, informaţii cu creionul digital sau clasic, cu ajutorul tastaturii, sau ambele, în cadrul aceleiaşi note.
Notiţa se poate asemăna cu fila unui caiet de tip dictando sau a unuia de matematică pentru a păstra scrisul ordonat. Scrisul de mână din aceste notiţe poate fi apoi selectat şi transformat în text care poate fi copiat şi utilizat în orice aplicaţie. Cât de bine funcţionează? Cu cât scrieţi mai frumos, cu atât mai bună este recunoaşterea textului. Per ansamblu gradul de recunoaştere al cuvintelor scrise este foarte bun.
Notiţele pot fi salvate în cloudul Samsung dar pot fi şi exportate sub forma unor fişiere de tip *pdf de exemplu şi pot fi organizate pe colecţii.

6. Mesaje live

Are vreun haz să scrii cu stylusul pe ecran mesaje care par să fie artificii şi să le trimiţi pe WhatsApp, Facebook Messenger, e-mail şi aproape orice altă aplicaţie de comunicare pe care o aveţi în smartphone? Nu, ce să caute acest tip de amuzament primar pe un smartphone premium pentru mediul de business? E răspunsul tipic al oricui nu a apucat să folosească Live Message.
Nu este nimic sofisticat la Live Message, dar într-o lume uniformă şi plictisitoare a aplicaţiilor de mesagerie (ce să mai vorbim de mailuri) acest tip de mesaje care ajung la destinatar într-o formă animată, ca şi cum ar fi un foc de artificii, sunt nu doar cool ci chiar amuzante. Desenele sau mesajele pot fi scrise şi pe capturi de ecran sau pe fotografii realizate cu telefonul, crescând astfel apetitul pentru utilizarea Live Message. Scrieţi “vow” în WhatsApp la aflarea unei veşti bune, sau trimiteţi un mesaj animat care sugerează deja o sărbătoare, cu acelaşi text. Care e mai cool?

Ce s-ar mai putea îmbunătăţi?

Amplasarea senzorului de amprentă lângă cele două camere foto este într-adevăr discutabilă. Cu exerciţiu însă, te poţi obişnui să eviţi atingerea camerelor foto, mai ales cu ajutor de la husă, care îţi indică unde se află senzorul de amprentă.

Cu o mişcare în jos a degetului pe ecran poţi activa, în sfârşit, căutarea pe telefon însă implementarea nu a fost finalizată pentru că tastatura nu apare automat pentru a scrie ce cauţi ci trebuie să defilezi pe 6 inchi de ecran pentru a atinge căsuţa în care se introduce termenul de căutare. A plecat project managerul în concediu înainte de lansarea Note 8? Problema poate fi rezolvată, într-un fel, prin instalarea unor aplicaţii care fac (precum Apple sau Huawei) ceea ce ar trebui să facă şi vârful de gamă al Samsung: dacă vrei să cauţi ceva pe telefon să apară şi tastatura pentru a introduce termenul de căutare. O rezolvare pentru această problemă poate fi utilizarea aplicaţiei “Fast Finder” (care este gratuită şi poate fi descărcată de aici).

Cât ţine bateria?

Din experienţa de până acum, de câteva luni, se poate spune că în condiţii de utilizare normale - adică încărcat 100% la prima oră şi apoi câteva zeci de apeluri, utilizare moderată a e-mail-ului, browserelor, a Facebook, WhatsApp, Messenger Lite (da, Facebook, aplicaţia asta merge şi pe telefoane premium), bateria rezistă la limită până în apropierea orei 7-8 seara. În condiţii de utilizare intensă - browsing, crearea unui hotspot pe durata a câteva ore etc., durata de utilizare scade rapid iar Note 8 nu rezistă o zi de lucru.
Încărcarea rapidă, cu accesoriile din cutia cu care vine telefonul, înseamnă că într-o jumătate de oră gradul de “umplere” creşte cu peste 25%. Ar fi fost bună o baterie şi mai mare cu o încărcare şi mai rapidă? Da, dar după Note 7 este de înţeles de ce Samsung nu a riscat nimic. Iar diferenţa faţă de alte smartphone-uri nu este una atât de mare, mai ales în condiţiile în care Note 7 nu este un device butucănos, mare şi extrem de greu, ci unul dintre cele mai subţiri şi elegante de pe piaţă.

Huse

Note 8 nu este genul de smartphone pe care să îl ţineţi fără husă: are Gorila Glass 5 şi pare a fi mai rezistent decât un iPhone 8 dacă este să ne luăm după testele disponibile pe YouTube, dar nu are rost să vedeţi pe propriul buzunar dacă este adevărat sau nu. Samsung oferă mai multe opţiuni de huse, una mai scumpă decât cealaltă, dar dintre care se disting: o husă care îmbracă întreg telefonul şi care are un capac transparent; o husă “rugged” care îmbracă spatele şi care este gata să păstreze în siguranţă telefonul câtă vreme nu cade direct pe ecran şi care vă permite să îl şi ţineţi pe masă pentru a urmări un clip video; o husă subţire de plastic, doar pentru spate, care protejează cât de cât telefonul dar îl pune în valoare şi vă permite să vedeţi / simţiţi cât de subţire este. Cea din urmă husă costă aproximativ 60 de lei (vânzătorul din Media Galaxy m-a întrebat însă dacă ştiu cât costă să schimb ecranul la Note 8 şi mi-a spus că nu este o idee bună), în timp ce preţul celorlalte două este în jur de 200-300 de lei, în funcţie de retailer. Husa “rugged”, pe care am folosit-o în câteva deplasări a salvat telefonul de la câteva căzături, dar problema este că telefonul devine greu şi gros. Pe lângă husele originale există şi altele, realizate de alţi producători: investiţi într-una, este mai ieftină decât o reparaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO