Business Hi-Tech

S&P a redus pentru prima dată ratingul Nokia

Autor: Ştefan Vrabie

30.03.2011, 19:34 24

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) aredus pentru prima dată ratingul datoriilor pe termen lung aleNokia la, "A-", anticipând continuarea scăderii cotei grupuluifinlandez pe piaţa smartphone-urilor, transmite Bloomberg. Noulcalificativ are perspectivă stabilă. Datoriile pe termen lung aleNokia au avut din iunie 1998 ratingul "A", al şaselea ca rang dincele zece niveluri ale categoriei recomandate pentruinvestiţii.

Datoriile pe termen lung ale grupului se situau la 5,3 miliardeeuro la sfârşitul anului trecut. "Retrogradarea reflectăreevaluarea profilului de risc al Nokia de la «puternic» la«satisfăcător» deoarece ne aşteptăm ca grupul să înregistreze încontinuare o scădere semnificativă a cotei de piaţă pe segmentulsmartphone-uri în acest an şi următorul, până când sistemul WindowsPhone, al Microsoft, va deveni principala platformă software atelefoanelor mobile inteligente", se arată într-un comunicat alS&P.

CEO-ul Nokia, Stephen Elop, a anunţat în februarie că grupul vaface din Windows Phone 7 principalul sistem de operare pentrutelefoane. Cota grupului de pe piaţa smartphone-urilor, în funcţiede volumul vânzărilor, s-a redus la 30,8% anul trecut, de la 50,8%în 2007, când Apple a început să comercializeze iPhone. Ponderea pepiaţa telefoanelor mobile s-a diminuat de la 36,7% la 27% înaceeaşi perioadă.

Perspectiva stabilă a ratingului reflectă aşteptările agenţieică Nokia nu-şi va modifica politica fiscală, consideratăconservatoare şi caracterizată printr-o situaţie solidă alichidităţilor, menţionează comunicatul. Grupul este prezent şi înRomânia, cu o fabrică de telefoane mobile la Jucu, în apropiere deCluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO