Business Hi-Tech

Scandal: Google a copiat date private din retele Wi-Fi neparolate, inclusiv din Romania

Scandal: Google a copiat date private din retele Wi-Fi neparolate

Compania condusa de Eric Schmidt ar putea avea probleme mari in UE dupa ce a recunoscut ca a colectat inclusiv continutul unor e-mailuri ale unor utilizatori din Germania, ceea ce reprezinta o incalcare a dreptului la intimitate

17.05.2010, 00:00 395

Google, cel mai popular motor de cautare online din lume, arecunoscut ca a colectat date personale - adrese de e-mail, parolesau istoric ale activitatii pe internet - de pe retele Wi-Fineparolate folosite de utilizatorii din orase ale caror strazi aufost fotografiate pentru serviciul Google Maps, relateaza presainternationala.

Google a anuntat ca a descoperit recent greseala si a dat vinape o eroare de programare. Reprezentantii companiei au declarat camasinile care fac fotografiile pentru serviciul Google Maps au fostscoase temporar din functiune. "Pur si simplu a fost o greseala. Nepare foarte rau pentru asta si suntem determinati sa invatamlectiile ce se trag din aceasta greseala", a declarat intr-opostare pe blog Alan Eustace, director in cadrul Google. "Imediatce ne-am dat seama de greseala, am oprit activitatea masinilor siam identificat datele in reteaua noastra, pe care le vom faceinaccesibile", a mai spus Eustace. El a declarat ca au fostcolectate de fapt numai fragmente de date doar din retelele Wi-Fineparolate folosite in momentul in care masinile functionau.

Pentru gigantul american, al carui motor de cautare controleazadoua treimi din toate cautarile din Statele Unite ale Americii,aceasta greseala este o lovitura pentru reputatia sa de aparator alinformatiilor personale ale utilizatorilor, relateaza Reuters.

Potrivit presei internationale, masinile Google au inceput sacolecteze datele din 2007 in peste 30 de tari. Cantitatea datelorstranse se ridica la 600 de GB, capacitatea aproximativa a unuihard disk standard, au anuntat reprezentantii companiei. Eroarea afost descoperita in timp ce compania raspundea acuzatiilorautoritatii de reglementare din Germania, care a cerut un auditasupra datelor pe care Google le colectioneaza pentru serviciilesale locale, precum hartile pentru telefoane mobile.

Google a colectat acest tip de date din 30 de tari, inclusivRomania. Google vrea sa angajeze o companie independenta pentru ainvestiga acuzatiile si datele colectate si va evalua procedurileinterne pentru a evita un astfel de incident pe viitor. Compania ainceput deja sa dea explicatii autoritatilor de reglementare dinmai multe state si a anuntat ca va sterge informatiile cu acordulacestora.

Google, companie condusa de Eric Schmidt, are o capitalizare depiata de 161,7 de miliarde de dolari.

Magazinul online "revolutionar" al Google va fiinchis

Google a anuntat ca va inchide magazinul online unde este vandutNexus One, primul telefon al companiei, dupa ce a recunoscut eseculacestui tip de business, care ar fi trebuit sa fie unul"revolutionar". Astfel, Google nu va mai vinde telefonul online, cidoar prin intermediul operatorilor telecom si al altor magazine deprofil. Oficialii Google au declarat ca in timp ce platformaAndroid, dezvoltata de gigantul american si pe care functioneaza siNexus One, a avut succes in randul consumatorilor, magazinul onlines-a dovedit a fi un esec. De la lansarea de la inceputul anului,Google a inceput sa vanda Nexus One direct clientilor pe internetla pretul de 529 de dolari fara abonament, sau cu 179 de dolari cuabonament de 2 ani in reteaua T-Mobile in Statele Unite. Dar s-adovedit ca utilizatorii prefera sa cumpere un dispozitiv dupa ce ilpot testa, scrie presa internationala. Vanzarile de Nexus One nus-au ridicat la asteptarile companiei americane. Analistiiestimeaza ca Google a vandut intre 150.000 si 200.000 de telefoanemobile in primul trimestru de la lansare. In contrast, iPhone,dezvoltat de Apple, s-a vandut in peste un milion de exemplare inprimele trei luni. Potrivit Reuters, intrarea Google, careincaseaza anual 24 de miliarde de dolari, intrarea pe piatatelefoanelor mobile este cruciala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO