Business Hi-Tech

Şeful Vodafone Group: Internetul are nevoie de reguli. Operatorii ar putea bloca accesul la site-urile ilegale

Şeful Vodafone Group: Internetul are nevoie de reguli. Operatorii ar putea bloca accesul la site-urile ilegale

Vittorio Colao, CEO al grupului Vodafone

Autor: Adrian Seceleanu, Ştefan Vrabie

06.06.2011, 23:45 682

Companiile internet precum Facebook sau Google ar trebui să fieobligate să respecte legislaţiile naţionale privind protecţiadatelor personale sau a consumatorilor, iar succesul acesteioperaţiuni "dificile" ar putea fi atins prin implicareaoperatorilor telecom care să blocheze - la ordinul autorităţilor -accesul la serviciile online sau site-urile care nu respectă cadrullegal, scrie, într-o opinie pentru Financial Times Vittorio Colao,CEO al grupului britanic Vodafone, cel mai mare operator detelefonie mobilă din lume.

În comentariul intitulat "Facebook gre­şeşte când susţine oreglementare relaxată a internetului", Colao sare în sprijinulpreşedintelui francez Nicolas Sarkozy, susţinând că toatecompaniile online ar trebui să respecte legislaţiile naţionale, lafel ca operatorii de comunicaţii. "Dl. Sarkozy are dreptate cândsusţine că pentru a beneficia de întreg potenţialul oferit deinternet va fi necesar şi un ansamblu eficient de legi pentru căautoreglementarea nu va fi suficientă", scrie Colao, adăugând căpresa raportează zi de zi cazuri ale unor persoane - de multe ori"cele mai vulnerabile din societate" ale căror drepturi au fostîncălcate sau ameninţate.

"Cea mai mare provocare în acest caz este natura globală ainternetului, construit pe platforme digitale extrateritoriale, şidificultatea de a pune în aplicare legile. Operatorii decomunicaţii sunt licenţiaţi la nivel naţional şi au activitateareglementată pentru ca autorităţile să se asigure că respectăregulile, dar aplicarea aceloraşi reguli pentru companiile careoperează în mediul online s-a dovedit a fi foarte dificilă,în­trucât multe dintre acestea funcţionează transnaţional şi nusunt licenţiate. Un set de reguli ar trebui nu să restrângăinternetul, ci să asigure o dezvoltare bazată pe respectul pentruproprietate, intimitate, drepturi umane şi sociale".

În acest context, Colao scrie că o soluţie ar putea fi blocareaaccesului la site-urile care nu respectă legislaţiile naţionale decătre furnizorii internet, după modelul la care se lucrează înMarea Britanie. "În arii precum pirateria melodiilor şi a filmelor,o soluţie a fost găsită, prin noi legi ale copyright-ului care leimpun autorităţilor publice să ceară operatorilor precum Vodafonesă blocheze accesul la servicii sau platforme ilegale. Extinzândaceste politici că­tre alte zone precum intimitatea datelorpersonale, securitatea cetăţenilor sau protecţia consumatorilors-ar crea un motiv foarte puternic pentru ca toate aceste companiionline să respecte legislaţiile naţionale şi să ofere astfelconsumatorilor o bază pentru a cere protecţia legii atunci cândacest lucru este necesar."

Neelie Kroes, comisarul responsabil cu agenda digitală a UniuniiEuropene, va organiza un summit în iulie unde operatorii detelecomunicaţii speră ca acesta să nu fie unul despre reguli de"neutralitate pe internet" care să îi oprească să taxeze conţinutulonline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO