Business Hi-Tech

Semiconductorii devin câmp de bătălie geopolitică major, ţări mari şi mici străduindu-se să-şi contureze sau întărească prezenţa în sectorul vital pentru securitatea economică

Semiconductorii devin câmp de bătălie geopolitică...

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2024, 00:06 287

Europa şi SUA au adoptat aşa-numite Chips Acts pentru a creşte investiţiile în sectorul vital al semi­conductorilor pe fondul intensificării temerilor că China ar putea ajunge să deţină controlul deplin asupra ofertei globale.

Semiconductorii sunt vitali pen­tru orice dispozitiv electronic, iar con­trolul asupra lanţurilor de aprovi­zionare cu acestea devine o prioritate pentru un număr în creştere de ţări.

După ani în care a privit de pe margine cursa din sector, guvernul Indiei a ajuns acum să evalueze pro­puneri în valoare de 21 miliarde de dolari în sector şi să împartă susţi­nerea contribuabililor între producă­tori străini, campioni locali sau o com­binaţie între aceştia.

Compania israeliană Tower Semiconductor propune o fabrică de 9 miliarde de dolari, în timp ce Tata Group din India a propus o unitate de producţie de 8 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Efortul premierului indian Narendra Modi de a transforma India într-un hub de producţie glo­bal include atragerea de producători de semiconductori străini pe plan local. Strategia Indiei prevede ca gu­ver­nul să suporte jumătate din cos­tul orică­rui proiect aprobat, bugetul iniţial ridicându-se la 10 miliarde de dolari.

Gigantul taiwanez TSMC şi-a deschis prima fabrică din Japonia pe fondul eforturilor de diversificare dincolo de Taiwan pe fondul tensiu­nilor dintre China şi SUA, potrivit CNBC. Ar putea urma o a doua fabrică, lucrările de construcţie fiind programate să înceapă până la finalul acestui an.

Anunţul privind deschiderea fabricii evidenţiază rolul vital jucat de firma taiwaneză în eforturilor de ordinul miliardelor de dolari făcute de Japonia pentru a-şi relansa indus­tria cândva puternică a semiconduc­torilor, notează Reuters.

Marile economii europene au anunţat în ultimul an că alocă zeci de miliarde de euro pentru dezvoltarea industriei semiconductorilor. Ger­ma­nia intenţionează să investească în jur de 20 miliarde de euro în urmă­torii ani, în încercarea de a determina producători globali să-şi înfiinţeze fabrici pe plan local.

Ambiţiile din sector ale celei mai mari economii europene ajută la atragerea mai multor proiecte şi unor proiecte mai mari. Companii ca TSMC, Wolfspeed din SUA, Intel, GlobalFoundries şi Infineon au anunţat planuri de investiţii.

Tot anul trecut, Franţa a anunţat o finanţare record de 2,9 miliarde de euro pentru un proiect de 7,5 miliarde de euro lansat de STMicroelectronics şi GlobalFoundries, conform France24. Finanţarea a reprezentat cea mai mare subvenţie de stat din 2017.

Şi ţările est-europene atrag investiţii majore în sector. Intel a anunţat în 2023 că va construi o fabrică de 4,6 miliarde de dolari în Polonia. Ţara încearcă de asemenea să atragă investiţii taiwaneze. În noiembrie, guvernul anterior a lansat un program destinat susţinerii investiţiilor în sectorul semiconductoarelor, ţintind să acopere întreg lanţul valoric, de la design la producţie.

La începutul acestui an, Cehia şi grupuri de business din Taiwan au semnat un memorandum de înţelegere privitor la cooperarea în sectorul semiconductorilor, potrivit taipeitimes.com.

Între timp, China se pregăteşte pentru producţia de cipuri de generaţie următoare, relatează Financial Times. SMIC şi Huawei intenţionează să producă un nou procesor de 5 nanometri, susţinând obiectivul Beijingului privind producţia de semiconductoare avansate.

De asemenea, China îşi face stocuri pentru următoarea fază a războiului semiconductorilor, notează The Wall Street Journal. Producătorii chinezi se grăbesc să-şi facă stocuri de componente de echipamente pentru producţia de semiconductoare anticipând restricţii occidentale mai stricte la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO