Business Hi-Tech

Simplitatea, cuvantul cheie in net-ul mobil

02.10.2000, 00:00 17



Internetul mobil se va dovedi un succes numai daca operatorii de telecomunicatii si producatorii de celulare vor oferi pe piata telefoane mai usor de utilizat decat cele actuale.

Aceasta este concluzia la care au ajuns majoritatea specialistilor prezenti in aceste zile la Londra pentru a participa la o conferinta internationala dedicata domeniului comunicatiilor mobile.

Peter Erskine, presedintele diviziei wireless din cadrul grupului British Telecommunication (BT) a declarat cu aceasta ocazie agentiei Reuters ca nici macar el nu stie intotdeauna cum sa stocheze un numar de telefon in agenda celularului sau.

"In fond, cate din numeroasele functii ale unui telefon mobil sunt utilizate efectiv de abonati? Pentru ca operatorii de telecomunicatii sa poata obtine profituri in urma dezvoltarii celei de-a treia generatii de telefonie mobila este absolut necesar ca ei sa puna la punct celulare extrem de simple", a precizat Erskine.

El a declarat ca modelele actuale de aparate WAP (Wireless Application Protocol) utilizate in Europa si in unele tari asiatice nu fac decat sa impiedice dezvoltarea serviciilor de Internet fara fir.

"Trebuie sa ne gandim la producerea unor aparate mult mai usor de utilizat, altfel nu vom reusi sa atragem mai mult de 60% din clientela potentiala", a declarat la randul sau Stig Persson, director de strategie in cadrul companiei suedeze de telecomunicatii Telia.

In opinia sa, daca retelele de telefonie mobila de generatia a treia vor oferi servicii suficient de atractive nu este exclus ca numarul celularelor existente pe pietele cele mai dezvoltate sa depaseasca de doua ori numarul clientilor potentiali.

"Succesul Internetului mobil este inca departe de a fi asigurat. Totul va depinde de crearea unor dispozitive si a unor softuri foarte simple.

Categoric, vom avea de-a face cu mari castigatori dar si cu firme care vor pierde enorm la aceasta afacere", a declarat Andrew Sukawaty, presedintele companiei Callahan Associates.

Operatorii europeni de telefonie mobila urmeaza sa cheltuiasca aproape 400 miliarde de euro pentru dezvoltarea retelelor de generatia de a treia. Din aceasta suma, aproape jumatate va fi destinata obtinerii licentelor, restul fiind alocat investitiilor in infrastructura.

Pana in prezent, singura companie care a reusit sa dezvolte un serviciu avansat si profitabil de Internet mobil este grupul japonez NTT DoCoMo, care dispune deja de 11 milioane de abonati pentru sistemul sau intitulat i-Mode.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO