Business Hi-Tech

Siveco, inca un contract cu APIA, de 14 mil. euro

14.01.2009, 18:06 144

Producatorul de solutii informatice Siveco Romania a castigat o noua licitatie organizata de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), contractul in valoare de 14,2 milioane de euro, urmand sa fie derulat pe o perioada de trei ani. Deocamdata a fost semnat un contract cadru, urmand ca in perioada urmatoare sa se semneze colaborarea efectiva, pentru fiecare obiectiv de dezvoltare al sistemului informatic urmand sa fie semnate contracte subsecvente.

Compania, cu afaceri estimate la 59 mil. euro in 2008, a mai semnat in 2006 un contract in valoare de 4,7 mil. euro pentru dezvoltarea si implementarea software-ului pentru sistemul IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) al APIA cu ajutorul caruia fermierii urmau sa primeasca subventiile directe la hectar din partea Uniunii Europene.
Reprezentantii APIA spun ca au ales pentru a doua oara Siveco pentru ca, dintre toate ofertele, a fost cea mai buna si pentru ca este greu, daca ai inceput un proiect atat de complex cu un dezvoltator, sa continui cu altii si sa faci miscari fundamentale, pentru ca necesita timp. Reprezentantii Siveco nu au comentat pe baza acestui subiect pana la inchiderea editiei.
Pentru primul an de derulare a contractului de dezvoltare si extindere a sistemului informatic al APIA, principalele obiective sunt adaptarea modului de captare a datelor la noile formulare sau scheme de plata, modificarea modulelor de control administrativ si pe teren, implementarea procedurilor pentru schemele de plata privind dezvoltarea rurala. Totodata, va fi implementata o componenta care va urmari platile si declaratiile fermierilor si prin care va fi aplicata procedura de recuperare a debitelor de la fermierii care au incasat sume necuvenite.
Un alt obiectiv este dezvoltarea modulului financiar-contabil si conectarea lui la registrul debitelor astfel incat platile sa mearga doar la fermierii fara debite.
Siveco a depus oferta impreuna cu integratorul de sisteme TeamNet International din Romania, companie membra a grupului Asesoft, si cu firma Abaco din Italia, cu sustinere din partea InfoGrup din Grecia.
La licitatie au mai depus oferte IBM Romania, cu sustinere din partea firmelor Ementor din Danemarca si Altec Group din Grecia, firma romaneasca Intrarom si compania Cooprogetti din Italia, cu sustinere din partea firmei italiene Sofiter.
La primul contract cu APIA, Siveco a fost acuzata de utilizatori ca produsul ei a intarziat finalizarea proiectului, al carui termen era la sfarsitul lui august 2007.
In ciuda intarzierilor Comisia Europeana a acordat Romaniei un ragaz pana pe 9 noiembrie 2007 pentru a corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar autoritatile riscand sa se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subventionarea acestui sector, adica 110 mil. euro din totalul de 440 mil. euro, bani alocati pentru 2007.
Clauza de salvgardare nu s-a mai aplicat, softul devenind functional pana la data stabilita de Comisia Europeana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO